Lado Leskovar pred koncertom v Stožicah

25.09.2015

V Stožicah bo Lado Leskovar nastopil v spektaklu Rdeče ruske armade

Tokrat je bil gost radijskega srečanja Lado Leskovar, legendarni pevec, igralec, vsestranski umetnik in svetovljan. Hotel je biti pomorec, vendar je, kot je povedal v pogovoru s Tanjo Jurjec, kmalu spoznal, da življenje na ladji ni zanj. Popolnoma se je predal petju.

Lado ima rad umetnost in ženski svet. »Trikrat sem srečno ločen, nobenkrat zaradi druge ženske, preprosto ni šlo, in četrtič srečno poročen.« Ima dva odrasla sinova.

Lado Leskovar, večni šarmer
S svojim glasom in šarmom je osvajal občinstvo doma in na tujem, največkrat je obiskal takratno Sovjetsko zvezo, kjer se je celo poročil. »Enkrat sem se tja odpravil s stoenko in z njo prevozil preko 25.000 km, tudi pri minus 35 stopinjah,« se spominja Lado.
Vedno je gojil svoj stil petja, rad je posegal tudi po šansonih. Danes ga v glasbi, pa tudi sicer moti osiromašenje slovenskega jezika. »Ogromno pevcev zaradi slabe artikulacije sploh ne razumemo več, kaj pojejo, mnoga besedila popevk so neumna,« je kritičen.

Več kot 300 albumov in številne nagrade
Kljub več kot 300 posnetim pesmim in v tujini izdanim albumom je moral na izid prvenca v Sloveniji čakati skoraj pol stoletja. Dvojni album, poimenovan Za vekomaj, je izšel šele ob njegovi 70-letnici.
Vseh festivalskih nagrad ni mogoče našteti. Leta 1963 je na Slovenski popevki na Bledu zmagal s pesmijo Malokdaj se srečava. Leto za tem je v Opatiji na jugoslovanskem festivalu osvojil prvo nagrado občinstva in strokovne žirije s pesmijo Potraži me u predgradju. S pesmijo Vse rože sveta je leta 1967 zastopal Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije na Dunaju in zasedel 8. mesto. Na mariborski Veseli jeseni je pesem Še en gvažek leta 1971 dobila Zlati klopotec, Glažek vinčka pa leta 1991 prvo nagrado strokovne žirije. Na Melodijah morja in sonca je bil leta 1978 nagrajen za najboljšo interpretacijo pesmi Svetilnik

Igralec in novinar
Kot igralec je nastopil v številnih filmih, tudi v prvem filmu o Kekcu. Najbolj odmevna pa je bila gotovo vloga v znanem angleškem filmu Isadora, v katerem je zaigral ob oskarjevki Vanessi Redgrave.
Igral je tudi v ljubljanskem Mladinskem gledališču in v beograjskem Ateljeju 212. Sicer pa je bil Lado Leskovar do upokojitve več let zaposlen kot novinar na RTV Slovenija.

Ambasador
Zaradi svoje prepoznavnosti in javnega dobrodelnega udejstvovanja je Lado Leskovar od leta 1998 slovenski ambasador UNICEF-a. (TJ)

Povezane novice:
#radijskosrečanje_Franci Plohl
#radijskosrečanje_Peter Misja 

LADO LESKOVAR - PRVI DEL.mp3

LADO LESKOVAR - DRUGI DEL.mp3

LADO LESKOVAR - TRETJI DEL.mp3
Vreme v naših krajih

Štajerski val v sliki