november 18, 2017

Novinarji še šestič Naprej

Društvo novinarjev Slovenije je že šestič nekaj novembrskih dni namenilo medijskemu festivalu Naprej/Forward. Na njem so svoje delo in poglede na novinarski poklic predstavili številni zanimivi gostje iz Slovenije in tujine, društvo pa je tudi nagradilo novinarje, ki so najbolj vidno prispevali k slovenskemu novinarstvu.

Ekipa Vala202 je prejela čuvaja za posebne novinarske dosežke za podcast, ki so ga sooblikovali tudi glasovi iz naših krajev. Z desne proti levi Gašper Andrinek, Maja Ratej in Luka Hvalc ter novinar Ekstravisorja, Anže Zabukovšek.

Od Srebrenice do Bruslja
V minulih dneh so na festivalu izpostavili najbolj prodorne novinarske izdelke in projekte ter prisluhnili kolegom iz tujine. Tokrat so na festivalski oder med drugim stopili novinar in avtor dveh dokumentarcev Avdo Avdić in novinarja katalonskega javnega radia in televizije, ki sta s prve roke predstavila dogajanje v Kataloniji. Svojo zgodbo je z obiskovalci delil David Walsh, ki je po dveh desetletjih spremljanja kariere kolesarja Lancea Armstronga razkril njegovo zlorabo poživil, ter ameriška novinarka Joanna Kakissis, ki je za ameriški radio NPR iz Grčije poročala med ekonomskim kolapsom države in predlansko begunsko krizo. Med gosti je bil tudi Ryan Heath, novinar Politica, ki vsako jutro na spletne naslove 73.000 naročnikov pošlje Brussels Playbook, v katerem se trudi veliko ljudem suhoparne teme evropske politike narediti privlačnejše. Dogajanje pa so odprli s projekcijo dokumentarnega filma Srebrenica, v katerem Avdo Avdić opozarja na dejstvo, da so se v Srebrenici »izgubile« velike vsote denarja, ki so ga države in razne organizacije namenile pomoči po vojni.

Kdo so čuvaji?
Tudi letošnji festival je Društvo novinarjev sklenilo s podelitvijo nagrad čuvaj novinarjem, ki so najbolj vidno sooblikovali medijski prostor. Pohvalo novinarske porote sta prejela novinar POP TV in 24ur.com Blaž Garbajs in Delov novinar Voranc Vogel. Debitanta leta sta Tjaša Dugulin s POP TV in Jure Kosec z Dela. Nagrade čuvaj za posebne dosežke v novinarski fotografiji sta se razveselila Jaka Gasar z Dnevnika in Andrej Petelinšek z Večera. Za življenjsko delo je Društvo novinarjev nagradilo Dnevnikovega novinarja in filmskega kritika Zdenka Vrdlovca. Čuvaji za posebne novinarske dosežke pa so šli v roke Večerovega ilustratorja Cirila Horjaka, Timoteja Milanova s pomurskega Vestnika, Lidiji Hren in ekipi EkstraVisor za oddajo Tarča Od sledi do razkritja ter ekipi Vala 202, ki je pripravila podcast Siniševo delo, raziskovalno zgodbo o izkoriščanih delavcih z Balkana. (TMG)