april 8, 2016

10 let slatinskega Pegazovega doma

Dom starejših v Rogaški Slatini, Pegazov dom, je proslavil 10-letnico svojega obstoja. Stanovalcem nudi domovanje v manjših gospodinjskih skupnostih, s čimer je oral ledino pri oskrbi starejših v Sloveniji.

Pegazov dom dobro sodeluje z lokalno skupnostjo. Tako ni naključje, da so stanovalcem ob jubileju zaplesali tudi mladi folkloristi.

Ena najpomembnejših naložb v zgodovini občine
Pegazov dom je dom z državno koncesijo, z njim upravlja družba Comett domovi, od občine je dobil tudi koncesijo za izvajanje programa Pomoč družini na domu. Slatinski župan Branko Kidrič je na včerajšnji slovesnosti ob 10-letnici naložbo uvrstil med štiri največje projekte v zgodovini občine. Kot je povedal, je posebej pomembno, da so dom uvrstili v središče mesta, v bližino zdraviliškega parka, zdravstvenega doma, knjižnice , trgovin … To stanovalcem omogoča čim večjo vključenost v lokalno dogajanje.

Koncept, prijazen do stanovalcev
Individualni pristop, zasebnost, domačnost in toplino kot največje prednosti izpostavlja direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš. To dosegajo predvsem z življenjem v manjših gospodinjskih skupnostih. „Pred desetimi leti v Sloveniji še ni bilo tovrstne prakse, mi smo res prvi dom, ki je tudi zgrajen na takšen način, da smo lahko izvajali koncept dela v gospodinjskih skupnostih. Gre za koncept, ki je veliko bolj prijazen do uporabnikov in uspešno smo ga prenesli v prakso,“ pravi direktorica in dodaja, da so v desetletju izjemno veliko pozornosti namenjali tudi vsebini, tako so oblikovali številne programe, delavnice, skupine in tečaje, s katerimi si stanovalci – za 130 ljudi je prostora v domu – popestrijo dneve in ohranjajo agilnost.

Ob sedetletnici večji nakup
Da bi čim bolj kakovostno poskrbeli tudi za tiste, ki so vse dneve primorani preležati, želijo v domu ob desetletnici kupiti napravo MOTOmed letto. Kaj omogoča in koliko bo stala, prisluhnite direktorici Kristini Kampuš v spodnjem posnetku. Prav tako je okrcnila državo, ki da starejšim v Sloveniji ne namenja zadostne pozornosti. Izpostavila je najbolj perečo problematiko – financiranje. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Kristina Kampuš o napravi MOTOmed letto

Kristina Kampuš o problematiki financiranja domov starejših