marec 16, 2016

120 tisoč obiskovalcev šmarskega kulturnega doma

V knjižnici in kulturnem domu Šmarje pri Jelšah iz leta v leto naštetejo več obiskovalcev. Lani jih je bilo skoraj 120 tisoč. Prepričani so, da jih bodo letos z novimi projekti privabili še več. Najpomembnejši dogodek bo sicer slovesno odprtje muzeja baroka, ki ga je občina predala pod okrilje kulturnega doma.

Lanskoletno dogajanje in načrte so na srečanju z novinarji v "Kulturnici" šmarskega kulturnega doma predstavili Mira Čakš, Vlasta Kramperšek Šuc in Jože Čakš.

Kulturni dom in knjižnice v številkah
Šmarski kulturni dom poleg osrednje moderne dvorane ter nekoliko manjše dvorane združuje še knjižnice v Šmarju pri Jelšah, Podčetrtku, Kozjem in Bistrici ob Sotli. Lani so skupaj pripravili 744 različnih dogodkov in privabili 117.667 obiskovalcev. Članov štirih knjižnic je bilo ob koncu leta več kot 6.500, skupaj so si izposodili več kot 306.000 enot gradiva. Gledališki abonma so znova razprodali, v kinu, ki je v Šmarju od obnove kulturnega doma digitalen, pa so v povprečju našteli 54 gledalcev. „Obisk je odvisen od predstave. Če je bolj art, je manj obiskovalcev, Pri kakšnih bolj art filmih je nekoliko slabši obisk, če je pa na primer otroška predstava, je pa kdaj še treba prinesti kakšen dodaten stol,“ pravi vodja kina Borut Bevc. Direktor Jože Čakš je prepričan, da bodo številke na vseh področjih še rasle, saj se obeta nekaj novih projektov. Izpostavlja projekt Knjižnica in kulturni dom na obisku, kjer bodo knjižničarji obiskovali kraje, v katerih ni knjižnice, in tako promovirali njeno delo in poslanstvo. Novosti bosta tudi Festival amaterskega filma in praznovanje otroških rojstnih dnevov z ogledom filma.

Letos le obnova knjižnice v Podčetrtku?
Med naložbami je lansko leto zaznamovala energetska obnova šmarske knjižnice, za katero je šmarska občina odštela 127 tisočakov in je izboljšala pogoje dela ter poskrbela za prihranek pri energiji. Obnovo pa že več let čaka knjižnica v Podčetrtku. „Tam imamo velike težave z vlago, tudi prostora je premalo,“ pravi direktor in dodaja, da župan občine Podčetrtek Peter Misja za letos napoveduje obnovo in povečanje.

V muzeju še zadnje podrobnosti
Avgusta lani je Kulturni dom Šmarje pri Jelšah prevzel upravljanje novonastalega šmarskega muzeja baroka in turistično informacijskega centra. Zbirka kipov iz kapelic kalvarije svetega Roka še ni popolna, so pa utrip popestrili z več kulturnimi dogodki, med drugim so pripravili abonma klasične glasbe. Muzej je doslej tako obiskalo že okoli tisoč ljudi. Uradno odprtje je sicer pričakovati do junijskega občinskega praznika. Postaviti morajo še sedem kipov, ki so jih že prepeljali iz ljubljanskega restavratorskega centra, urediti razsvetljavo, nekaj vitrin, recepcijo in napise, za kar je občina namenila dodatnih 37 tisoč evrov. Ker želijo v muzej privabiti tudi čim več domačinov, je vstopnina za občane občine Šmarje pri Jelšah simbolična, le en evro. (AD)