oktober 15, 2016

20 let od prvega žura Kluba Metulj

Mladinski Klub Metulj iz Bistrice ob Sotli praznuje 20 let. Eden redkih klubov z alternativno glasbo v naših krajih bo obletnico prvega klubskega žura združil s premiero dokumentarnega filma o rock glasbi ob Sotli in razstavo fotografij, ki pričajo o zgodovini kluba.

Klub Metulj si je utrdil sloves pomembnega prizorišča slovenske alter glasbe.

Pomembno koncertno prizorišče
Klub, ki je bil sprva prostor druženja in zabave, je z leti razvil pomembno koncertno dejavnost. »Prostor smo pred 20 leti zavzeli na črno, ga »zaskvotali«, začeli smo s čisto željo in potrebo po druženju. Kasneje smo razvili koncertno dejavnost rock glasbe, ki se je transformirala tudi v druge subkulturne zvrsti, vse od elektronike, do sobotne improvizirane glasbe in jazza, praktično ni bilo glasbene zvrsti, ki je na našem odru ne bi slišali, »pravi eden prvih in vidnejših članov kluba Andrej Černelč in dodaja, da je klubski program namenjen glasbenim sladokuscem iz širše in daljne okolice, tudi s Hrvaške.

Zgodovina bistriške glasbe v filmu
Obletnico prvega klubskega žura bodo mladi Bistričani združili s predstavitvijo rezultatov projekta Rock na Sotli. Z njim so po besedah Černelča poglobili slovensko-hrvaško sodelovanje na glasbeni rock sceni in oživili glasbeno tradicijo, na katero so v tem obmejnem območju zelo ponosni. »Del te bogate glasbene zgodovine smo predstavili tudi v dokumentarnem filmu. Sestavljen je iz serije intervjujev z glasbeniki, organizatorji klubskih dogodkov in  drugimi poznavalci Bistrice ob Sotli in Kluba Metulj. Film je opremljen z glasbenim in foto materialom iz preteklosti. Skratka, gre za dokument 20-letne zgodovine kluba,» pripoveduje Černelč. Premiero filma bodo ob nocojšnji obletnici pospremili z odprtjem razstave fotografij, ki so prav tako pomembni pričevalci tamkajšnjega glasbenega dogajanja (nekaj foto utrinkov v spodnji galeriji). V nočnih urah bo oder Kluba Metulj zatresla še domača rock zasedba The Ghen

V Bistrico prihajajo Vikingi
Če vam je blizu literatura, se lahko popoldne ustavite še v bistriškem kulturnem domu, kjer bo domačinka Maja Božiček predstavila knjigo Vikingi s Pipija: Zgodbe za pogumne mulce. Popotnici, potapljačici, avanturistki in po novem še pisateljici lahko v pogovoru s Snežano Prebil prisluhnete na spodnji povezavi. (SP)

 

Datoteke

Maja Božiček in Zgodbe za pogumne mulce