marec 4, 2015

200 let šolstva na Zreškem

V občini Zreče obeležujejo 200-letnico šolstva. Častitljivi jubilej so že in še bodo počastili z nizom prireditev. Novembra bodo izdali še jubilejni zbornik s podrobnejšo predstavitvijo šolskega utripa v minulih dveh stoletjih.

Že lani je odbor za prireditve Kulturno-umetniškega društva Vladko Mohorič starejše generacije Zrečank in Zrečanov pozval, da pobrskajo po predalih in jim posredujejo pisno ali fotografsko gradivo, ki je kakorkoli povezano s šolstvom na Zreškem. Vključili ga bodo v zbornik in tako popestrili njegovo vsebino. "V obsežnem zborniku bomo predstavili zgodovino in šolsko dogajanje na vseh podružničnih šolah, tudi na nekdanjih šolah v Skomarju in Resniku ter na Srednji poklicni in strokovni šoli v Zrečah," pravi predsednik prireditvenega odbora Martin Mrzdovnik.  

Ko je bila šola še lesena zgradba ...

Po Mrzdovnikovih besedah bodo poskušali osvetliti bogato in razgibano dogajanje na tem izjemno pomembnem področju za ljudi in za državo. Mlajšim generacijam bodo predstavili oblike in načine izobraževanja iz časov, ko je bila šola še lesena zgradba, ko so bila igrišča prašne ceste ali travniške zelenice, ko sta bila glavna učna pripomočka kamenček in tablica, ko so učenci hodili v šolo peš več kot uro daleč v vsakem vremenu … Zapis o začetkih šolanja v Zrečah najdemo v prepisu dopisa iz leta 1815, škofijskega ordinariata v Št. Andražu na Koroškem.

Zreški učenci Blazno resno o šoli

Tak je naslov gledališke predstave, ki jo bodo na podlagi knjižne uspešnice Dese Muck zreški osnovnošolci pod mentorstvom Barbare Potnik uprizorili zadnjo marčevsko nedeljo. K ogledu bodo povabili tudi priznanega gledališkega režiserja, dramaturga in pisatelja Vilija Ravnjaka, ki je osnovnošolska leta obiskoval v Zrečah. Že kot osnovnošolec je napisal nekaj dramskih besedil in jih s sošolci v zreški šoli tudi uprizoril.

O šolstvu pesnil tudi Jurij Vodovnik

Niz jubilejnih dogodkov so začeli že lani. Pripravili so prireditev v čast svetega Egidija, farnega zavetnika. Kot poudarja Mrzdovnik, je bilo šolstvo v preteklosti tesno povezano s cerkvijo. Tudi tradicionalno prireditev Zreče-mesto so lani prepletli s šolskimi vsebinami, v organizacijo letošnjih pa se bodo vključili zreška osnovna šola, občina, župnija in številna društva. Sicer pa se je pomena šolstva zavedal tudi ljudski pesnik Jurij Vodovnik, ki je v eni svojih pesnitev zapisal: "Kak bilo bi zapuščeno v naših krajih, če ne bi bilo šol". (BF)