november 29, 2016

35 let šentjurskih vinogradnikov

Člani Društva vinogradnikov Šentjur so se poveselili ob 35-letnici delovanja. Častitljiv jubilej so proslavili s slavnostno akademijo in premiero filma o zgodovini vinogradništva na Šentjurskem. 

Zbrane je nagovoril predsednik Društva vinogradnikov Šentjur Jurij Malovrh

Mnogi vinogradniki brez naslednikov
Kot je ob tej priložnosti poudaril predsednik društva in glavni mestni viničar Jurij Malovrh, je glavno vodilo društva izobraževanje njihovih članov. Nega trte in veščine kletarjanja so namreč temelj za pridelavo kakovostnih vin. In teh na Šentjurskem ni malo. Izpostavil je, da društvo združuje okoli 350 članov, predvsem manjših vinogradnikov, ki imajo od 300 do okoli 1000 trsov. Žal pa v društvu opažajo staranje članstva. Mladi se namreč za vinogradništvo čedalje manj odločajo, kar Malovrh pripisuje pomanjkanju časa in nizkim odkupnim cenam vin, podrobneje mu lahko prisluhnete na spodnjih zvočnih povezavah.

Spomini vinarjev na filmu
Kljub vsemu Malovrh ohranja optimizem. Njihovi člani so namreč še vedno zelo aktivni. Ob novi letini so najbolj ponosni na nov, dobre pol ure dolg dokumentarni film z naslovom 35 let Vinogradniškega društva Šentjur, ki ga je posnel in režiral Zlatko Drovenik. Zgodbe vinarjev, ujete na filmski trak, so premierno predstavili prav ob obletnici društva v Ipavčevem kulturnem domu, ogledate si jih lahko TUKAJ. (SP)

Galerija slik

Datoteke

MALOVRH O MLADIH IN VINOGRADNIŠTVU

MALOVRH O CENI VINA