maj 24, 2015

70-letnica Orkestra Akord Celje

Orkester Akord Celje je s sinočnjim koncertom proslavil 70-letnico svojega obstoja. Ta edinstveni glasbeni sestav, ki ga že 26 let vodi Matjaž Brežnik, se je tako poklonil nekdanjim generacijam orkestra, prikazal svojo današnjo ustvarjalnost in napovedal plodno prihodnost.

Akord je navdušil polno dvorano celjskega Narodnega doma. Kot solisti so nastopili Bernard Belina, Mirjana Brežnik, Jurij Hladnik, Damir Korošec, Franc Kosem in Špela Mastnak.

Veliko glasbil, pester repertoar
Orkester Akord Celje, ki ima korenine v tamburaškem orkestru Železničarskega prosvetnega društva France Prešeren Celje, je v sedmih desetletjih združil več kot 300 glasbenih ustvarjalcev, preden je dirigentsko palico prevzel Matjaž Brežnik, pa so mu dirigirali Janko Hočevar, Ivan Karlovčec in Srečko Cizelj. Prav pod vodstvom slednjega je orkester dobil edinstveno noto. Tamburaškemu orkestru je namreč dodal pihala, trobila, godala in tolkala. Tako je povečal izrazno moč orkestra in pestrost repertoarja, vse od klasične in plesne do etnološke, filmske in sodobne glasbe.  

Skladba, spisana posebej za koncert
Na slavnostnem koncertu je Orkester Akord med drugim navdušil s krstno premiero skladbe Duo Maestoso, mladega celjskega skladatelja Leona Firšta. »Za soliste na koncertu smo izbrali nekdanje člane orkestra, ki so sedaj vrhunski profesionalni glasbeniki. Med njimi sta Špela Mastnak in Damir Korošec na marimbah. Želeli smo, da bi nekaj zaigrala skupaj, zato smo iskali skladbo, ki bila za dve marimbi in orkester, a je nismo našli. Tako smo prosili Leona, naj napiše skladbo, posebej za to priložnost, in kot vedno, se je odlično izkazal,« je razložil dirigent Matjaž Brežnik. Kaj je še povedal o Orkestru Akord in njegovem ustvarjanju, prisluhnite v spodnjem posnetku. Pred mikrofon Štajerskega vala ga je povabila Anja Deučman. (AD)     
 

Datoteke

Matjaž Brežnik ob 70-letnici Akorda