februar 8, 2017

8. februar, dan največjega slovenskega pesnika

»Kdor jih bere, vsak drugači pesmi moje sodi,« je verz, s katerim je France Prešeren začel svojo sedmo gazilo. Nekaterim so njegove pesnitve všeč, drugi po obveznem šolskem branju niso več odprli njegovih Poezij. Nihče pa ne more zanikati, da je bil Prešeren največji slovenski pesnik.

Prešernova pesniška zbirka poezije je izšla leta 1847.

V slovenščino vnesel številne nove pesniške oblike
France Prešeren je bil rojen v Vrbi na Gorenjskem, 3. decembra leta 1800. Doma so ga poslali v šolo, da bi postal duhovnik, vendar je na koncu na Dunaju zaključil pravno fakulteto. V tem času je že začel objavljati v Kranjski čebelici. Poetove najlepše pesnitve je navdihnila njegova neuslišana ljubezen do Julije Primic. Posvetil ji je Sonetni venec, s katerim je slovenščino postavil ob bok drugim evropskim jezikom, ko je s soneti dokazal, da je mogoče visoke pesniške oblike zapisati tudi v slovenskem jeziku. Napisal je Zdravljico, iz katere je po osamosvojitvi Slovenije nastala slovenska himna. V slovensko književno zgodovino pa se je vpisal tudi s pesnitvami Povodni mož, Slovo od mladosti, Gazele, Turjaška Rozamunda, Krst pri Savici, Nezakonska mati in s soneti nesreče.

Znani Prešernovi nagrajenci
Na dan Prešernove smrti, 8. februar, tako obeležujemo kulturni praznik. Že sinoči je bila v Ljubljani osrednja slovesnost ob prazniku. Na njej so podelili tudi nagrade Prešernovega sklada. Prejeli so jih skladateljica Nina Šenk, multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, stripar Tomaž Lavrič in Arhitektura Krušec. Najpomembnejši nagradi pa sta prejela prevajalec in pisatelj Aleš Berger, za življenjski prevajalski opus, in slikarka Metka Krašovec – za življenjsko delo.

Kakšno kulturo pa imate vi najraje?
Muzeji in druge kulturne institucije bodo ob prazniku odprli svoja vrata. Kulturi pa se lahko vsak po svoje poklonimo tudi drugače – na izbiro imamo široko paleto oblik umetnosti – od književnosti, gledaliških, opernih, baletnih in drugih predstav, pa do filmov. »Umetnost ne postavlja zidov, umetnost jih podira. Umetnost je etična. Če si kulturen, si tudi etičen,« je v govoru na proslavi izpostavil predsednik Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer. Zato smo vas ob prazniku povprašali, katera kulturna izkušnja se vam je najbolj vtisnila v spomin. Odgovore najdete v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Katera kulturna izkušnja vas je najbolj navdušila