oktober 13, 2016

Alen Kobilica kljub slepoti vidi cilj

Drugi četrtek v oktobru je svetovni dan vida. Mi smo ob tej priložnosti poklepetali z Alenom Kobilico. Pred leti je izgubil vid, a vseeno našel pot, da še naprej uresničuje svoje sanje. Za njegov center slepih športnikov Vidim cilj v teh tednih v več optikah zbirajo stara očala. 

Kjer je volja, tam je pot - Alen Kobilica to dokazuje iz dneva v dan. Slepota ga ne ustavi pri raznoraznih dogodivščinah. Posebej ljub mu je šport. (Foto: FB Alena Kobilice)

„Delam normalne stvari“
Namen vsakoletnega svetovnega dneva vida je opozoriti na problematiko slepih in slabovidnih. Alen Kobilica, uspešni maneken, je oslepel po operaciji, pravzaprav čez noč. Življenje se je zelo spremenilo, predvsem je bolj kot nekoč odvisen od pomoči drugih. A kljub temu ima neverjetno moč do življenja in uspešno sledi svojim ciljem. „Moč črpam iz sebe, tako kot sem jo že prej v življenju. Meni se vbistvu zdi, da delam povsem normalne stvari, ampak glede na to, kako okolica odreagira na to, kar počnem, očitno ni vse tako samoumevno,“ pravi Kobilica, ki je prepričan, da bo nekoč spet videl.

Imate doma stara in starinska očala?
Alen se je po izgubi vida med drugim izjemno posvetil športu, ustanovil pa je tudi center slepih športnikov, poimenoval ga je Vidim cilj. Prav temu centru bo več slovenskih optik v dobrodelni akciji Vidim cilj podarilo izkupiček dobrodelne akcije. Zbirajo stara in starinska korekcijska očala. V naših krajih jih lahko odnesete v Optiko Gobec, v poslovalnice v Rogaški Slatini, v Podčetrtku ali v Mariboru. Očala bodo skupaj s starimi aparati in orodjem za izdelavo očal postavili na ogled na razstavi v Rogaški Slatini, tam bodo zbirali tudi prostovoljne prispevke. Še več podrobnosti o žakciji in življenju brez vida prisluhnite v spodnjem pogovoru, Alena Kobilico sta v mojem jutru na Štajerskem valu prebudila Katja in Davor. (AD)

Datoteke

Pogovor z Alenom Kobilico