november 28, 2016

Alkohol težava na mariborskih cestah

Policisti mariborske policijske uprave so konec tedna izvedli poostren nadzor cestnega prometa. Alkotest je opravilo 233 voznikov, 12 med njimi jih je imelo v organizmu več alkohola od dovoljene mejne vrednosti.

Če pijete alkohol, nikar ne sedite za volan.

Letos umrlo že 21 ljudi
Policisti so promet nadzirali v soboto ponoči, ugotavljali so predvsem psihofizično stanje voznikov. „Pri 12 voznikih smo ugotovili, da so imeli v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno, od tega so kar 4 vozniki imeli v organizmu več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, za kar je predpisana globa najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk,“ so sporočili iz mariborske policijske uprave. Ob tem navajajo, da so letos obravnavali že skoraj 3.000 prometnih nesreč oz. dva odstotka več kot lani tak čas. Umrlo je 21 ljudi, lani 16.

Številne nesreče zaradi alkohola
Prav alkohol je posebej zaskrbljujoč. „Na območju Policijske uprave Maribor je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč izredno visok in znaša 12,4 odstotka. Največji je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 41 odstotkov. Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani/smeri vožnje,“ pravijo v mariborski policijski upravi. Ker je pred nami praznični december, ki prinaša tudi veliko zabav, napovedujejo dodatne poostrene aktivnosti. Od 1. do 20. decembra bodo sodelovali v vseevropski akciji "ALCOHOL & DRUGS". V noči iz 17. na 18. december bo obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL. (AD)