junij 29, 2017

Bistrico ob Sotli krasita nov kozolec in paviljon

Bistričani so dobili nova prireditvena prostora. Občina je v središču kraja postavila tradicionalni kozjanski kozolec in promocijski paviljon, narejen iz starih sodov.

Nov kozolec bo priložnost za druženje vseh generacij.

Kozolec vseh generacij
Ob minulem občinskem prazniku, zadnji junijski konec tedna, je župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak tudi uradno odprl nov prireditveni prostor - lesen kozolec, ki bo obogatil dogajanje v središču kraja. Objekt, značilen za kozjansko podeželje, bo služil za sejme, prezentacije in druge dogodke. "To bo prostor za občinske prireditve, v njem smo že gostili srečanje Šempetrov in Petrov sejem, zelo sem vesel, da so prostor za svojega vzeli otroci iz vrtca, ki jim služi za igro, prostor pa bo na voljo bo tudi za zasebne dogodke občanov," razlaga Debelak, ki je bil tudi pobudnik izgradnje kozolca. Nov objekt je stal okoli 88 tisoč evrov, plačala ga je občina. Hkrati občina končuje tudi ureditev Gabronke – novega hostla, ki bo dal kraju nove razvojne priložnosti.

Stare sode predelali v paviljon
Središče Bistrice ob Sotli pa krasi tudi nov promocijski paviljon občine. Nastal je na arhitekturnih delavnicah študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Njihov profesor Matej Blenkuš je novost, sestavljeno iz sto let starih odsluženih sodov, prav tako predstavil na slovesnosti ob nedavnem občinskem prazniku. "Tri velike tisočlitrske sode smo razdrli, iz njih sestavili devet lokov in oblikovali kupolo. Služila bo kot senčnica in stojnica za promocijo lokalnih pridelkov in izdelkov," je pojasnil Blenkuš in dodal, da želijo s paviljonom iz vinskih sodov v Bistrici ob Sotli opozoriti na bogato vinogradniško tradicijo teh krajev. Z recikliranjem in ponovno uporabo starih in okolju prijaznih materialov pa pozivajo tudi k družbeni ozaveščenosti in odgovornosti. (SP)

Galerija slik