maj 9, 2015

Bo manj raka debelega črevesa in danke?

Rogaška Slatina danes gosti strokovni mednarodni 3. Aple-Adria-Donava simpozij. Udeležuje se ga približno 250 gastroenterologov iz devetih držav srednje in vzhodne Evrope. Slišati je tudi spodbudne napovedi.

Hitro ukrepanje je ključno za ozdravitev rakavih obolenj - tudi črevesa in danke

Kakšna je odzivnost na program Svit?
Že včeraj so se v Rogaški Slatini člani Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo zbrali na 61. delovnem sestanku. Prav v Rogaški Slatini je bilo združenje leta 1967 ustanovljeno. Danes pa je mesto gostiteljica še mednarodnega strokovnega simpozija. Gastroenterologi iz srednje in vzhodne Evrope razpravljajo o aktualnih dogajanjih v stroki, simpozij pa bodo po besedah prof. dr. Bojana Tepeša zaključili s predstavitvijo prvih zaključnih rezultatov nacionalnega presejalnega programa raka debelega črevesa in danke Svit: "Odzivnost na Svit program se med Slovenci giblje med 58 in 62 odstotki, a si želimo, da bi bila boljša, in sicer 75 odstotna," navaja dr. Tepeš. Prebivalci v krajih Obsotelja in Kozjanskega se na povabila na presejalne teste odzivajo slabše kot prebivalci v drugih delih Slovenije. Zato bodo okrepili prizadevanja za boljšo osveščenost. Če je rakavo obolenje odkrito v zgodnji fazi, je ozdravitev v večini primerov uspešna.

Napovedujejo manj rakavih obolenj
V prvih dveh letih izvajanja preventivnega programa Svit so po besedah prof. dr. Bojana Tepeša odkrili 860 rakavih obolenj debelega črevesa in danke - večino v zgodnji fazi, ko je operacija v 90 odstotkih uspešna in zagotavlja ozdravitev. Tako se je delež odkrivanja raka v zgodnji fazi iz 14 povzpel na 70 odstotkov. V tem času so odstranili tudi več kot 13 tisoč polipov, ki so predrakave spremembe. Zdravniki zato napovedujejo, da bo v prihodnje v Sloveniji letno vsaj 300 ljudi manj zbolelo za rakom debelega črevesa in danke. (BF)