oktober 27, 2015

Bo šmarska Trta le dobila prostore?

Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah že dolgo želi primerne prostore za svoje delovanje. Načrtuje jih v znameniti Skazovi hiši. Občina za prihodnje leto obljublja denar, zato so člani društva že zavihali rokave in nekaj dela že postorili.

Številni člani društva so sami poprijeli za orodje in dokazali, kako zelo si želijo novih prostorov. (Foto: David Stupica)

Obnova stare kleti v Skazovi hiši
V Skazovi hiši v središču Šmarja pri Jelšah je pred leti prostore že dobilo Društvo kmetic Ajda, takrat je zmanjkalo denarja še za ureditev vinogradniške kleti. Občina bo pri pripravi proračuna za prihodnje leto po zagotovilih le skušala rezervirati denar za obnovo dveh prostorov in opremo. Člani so se nekaj del že lotili sami. „Že štirikrat smo se dobili, predvsem smo odstranjevali stare omete, zdaj se lepo vidi veličina obokane kleti, počistili bomo še tla. Opravljamo dela, ki jih lahko sami, za nadaljevanje pa bo potrebnega kar nekaj denarja,“ pravi predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Jani Vreže.

Pomembna turistična pridobitev
Pri uresničitvi želje v društvu računajo na pomoč občine. Prostori bi namreč lahko imeli širši pomen za razvoj turizma. „En prostor bo namenjen društvu, za naše sestanke, izobraževanja in srečanja, drug del pa je velika klet, kjer bi člani turistom predstavljali svoja vina. Gostili bi lahko tudi večje skupine, prav tako pa računamo, da bi prostore lahko najeli domači podjetniki za morebitna poslovana srečanja in pogostitve,“ razlaga Vreže. Po optimističnih napovedih bi lahko društvo, ki šteje okoli 150 aktivnih članov, vrata novih prostorov odprlo do občinskega praznika, junija prihodnje leto. (AD)

Galerija slik