april 2, 2016

Bo v Slovenski Bistrici satelitski urgentni center?

V službi nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica opozarjajo na potrebo po reorganizaciji dela. Da bi lahko zagotavljali še bolj učinkovito zdravstveno oskrbo. Rešitev vidijo v ureditvi urgentnega satelitskega centra. Bo res zaživel še pred koncem letošnjega leta?

Zdravstveni doma Slovenska Bistrica na območju štirih občin nudi zdravstveno oskrbo za več kot 34 tisoč prebivalcev. (Foto: KS Pohorski odred)

Zagotovila ministrice za zdravje imajo
V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica s sedanjo kadrovsko zasedbo vedno teže pokrivajo obsežno območje slovenjebistriške, oplotniške, makolske in poljčanske občine z več kot 34 tisoč prebivalci. Število intervencij je precejšnje. Ker pri reševanju življenja nemalokrat štejejo minute, je ključno hitro posredovanje. Zato v Zdravstvenem domu iščejo optimalno rešitev za čim bolj učinkovito pomoč ljudem. Direktorica Jožefa Lešnik Hren jo vidi v uvedbi satelitskega urgentnega centra. "Med nedavnim obiskom vlade v Podravju nam je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotovila, da bomo satelitsko urgenco v Slovenski Bistrici dobili. Pravi, da so jo predvideli v novonastali mreži urgentnih in satelitskih centrov v državi," pojasnjuje Lešnik-Hrenova, ki verjame, da se bodo ministričine napovedi uresničile. Ministrica ocenjuje, da bi satelitska urgenca v Slovenski Bistrici lahko zaživela še pred koncem letošnjega leta. Vendar v to časovnico direktorica Lešnik Hrenova nekoliko dvomi: "Najbolj pomembno je, da bomo satelitsko urgenci pri nas imeli, pa četudi nekoliko kasneje kot napoveduje ministrica."

Slovenska Bistrica preblizu Maribora?
Nova organizacija službe nujne medicinske pomoči bo v Sloveniji predvidoma v celoti začela delovati v začetku leta 2019. Neprekinjeno jo bo izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgenc. Ena od njih naj bi bila torej v Slovenski Bistrici. Čeprav temu nekateri nasprotujejo. Menijo, da je slovenjebistriški satelitski center nepotreben, saj bi bil blizu Maribora, oddaljen borih 25 kilometrov. A kot kaže, tovrstni pomisleki ne bodo usodni za Slovensko Bistrico. Na Ministrstvu za zdravje napovedujejo, da bodo še to poletje vzpostavili osrednji urgentni dispečerski center, ki bo koordiniral delo urgentnih centrov po državi. Zatem pa bodo začeli vzpostavljati še mrežo satelitskih urgenc. (BF)