januar 11, 2017

Bo vitanjski KSEVT dočakal rešitev?

Pred približno štirimi leti in pol je bilo v Vitanju ob prisotnosti najvišjih predstavnikov države pompozno odprtje Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij. Slovenija je dobila arhitekturno atraktiven objekt s pomembnim poslanstvom - kulturalizacijo vesolja. Je danes tik pred klavrnim propadom?

Bo objekt KSEVT-a že marca prazen in opustel? (Foto: T. Regent)

Bilo je leta 2012 ...
Na odprtju 7. septembra zvečer je podeželsko Vitanje gostilo svet v malem. Poleg politične elite so bili med gosti še slovenski znanstvenik Anton Mavretič iz Nase in ruski kozmonavt Jurij Baturin, tudi predsednik Inštituta za zgodovino umetnosti in tehnologije na ruski akademiji za znanost. Poudarjali so, da s Ksevtom Slovenija dobiva izjemno poslanstvo združevanja lokalnega in planetarnega; znanosti in umetnosti. Mnogi govorci so v  tem prepoznali način, kako lahko majhna država prispeva pri »osvajanju« vesolja. In nekaj časa je res dobro kazalo, čeprav zavod ni imel dorečenega statusa in financiranja. Konec leta 2015 je zabredel v finančne težave, zavod naj bi pod direktorovanjem Mihe Turšiča nenamensko porabljal državni denar, Turšič je z gladovno stavko državo pozival, naj dokončno uredi status KSEVT-a, potem pa odstopil. Občina Vitanje je prevzela poravnavanje obratovalnih stroškov, vlada pa je že pred dobrim letom obljubila, da bo KSEVT-u zagotovila redno financiranje v sklopu novoustanovljene vesoljske pisarne, a od besed še ni prišla k dejanjem. Lani junija je funkcijo v. d. direktorja KSEVT-a prevzel Izidor Fijavž.

In prišlo je leto 2017 ...
Te dni pa je Izidor Fijavž sporočil, da odstopa s funkcije v.d. direktorja, saj po njegovem mnenju Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij kot občinski javni zavod brez sistemskega financiranja ni mogoče odgovorno voditi. Minister za kulturo Tone Peršak je v nedavnem intervjuju za naš radio dejal, da vlada pospešeno išče rešitve za KSEVT. "Urejamo pravne podlage za vstop v ustanoviteljstvo javnega zavoda skupaj z občino Vitanje. V interesu Slovenije je, da KSEVT obstane, tudi zaradi sodelovanja naše države v Evropski vesoljskih agenciji," je zagotavljal minister. A rešitve še ni na vidiku. Ob tem Fijavž opozarja, da se bo februarja iztekel program zavoda. Če država ne bo hitro ukrepala, se zna zgoditi, da bo objekt v Vitanju marca ostal prazen. Celoten razstavni program skupaj z opremo je namreč zasebna investicija KSEVT-ovih ustanoviteljev Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča. (BF)