december 15, 2017

Bodi zvezda, ne meči petard

Decembrske praznike si mnogi popestrijo s pirotehničnimi izdelki, ki pa lahko v primeru poškodb zelo pokvarijo vzdušje, včasih celo življenje. Policisti pozivajo, da jih ne uporabljate. Z akcijo Bodi zvezda, ne meči petard posebej apelirajo na mlade.

Pri uporabi pirotehničnih sredstev je potrebna posebna previdnost.

Najpogostejše poškodbe pri mladih
Iz celjske policijske uprave so sporočili, da so v teh dneh dvema osnovnošolcema zasegli petarde, katerih uporaba ni dovoljena. Vsako leto mora zaradi pirotehnike zdravniško pomoč poiskati kar nekaj ljudi. "Približno dve tretjini jih je starih med 10 in 20 let, zato pozivamo starše, da delujejo preventivno. Večinoma so poškodovane roke in obraz, dva do trije poškodovanci pa bodo posledice uporabe pirotehnike žal čutili vse življenje," pravi zdravnik Simon Herman iz UKC Ljubljana.

Kupujte le pri pooblaščenih prodajalcih
V Generalni policijski upravi Slovenije na nevarnosti opozarjajo z akcijo Bodi zvezda, ne meči petard, ki jo je letos podprl tudi smučarski skakalec Peter Prevc. Če brez ognjemetov vendarle ne gre, pa policisti svetujejo posebno previdnost. "Vse, ki kupujete in uporabljate pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k preprečevanju neželenih posledic uporabe pirotehnike. Kupujte jo pri pooblaščenih trgovcih, pri tem pa bodite pozorni na oznako CE. Uporabljajte jih v skladu z navodili proizvajalca in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja ljudi. Pri uporabi pirotehničnih izdelkov ni prostora za alkohol, nepremišljenost in objestnost," je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Ob tem ne gre pozabiti, da je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Petarde so prepovedane. Globe za kršitve so med 400 in 1.200 evri. Podrobneje o pirotehniki, različnih kategorijah in pravilih preberite TUKAJ. (AD)