marec 22, 2017

Bodo po Celju vozili rumeni taksiji?

V Celju se na področju taksi prevozov obetajo spremembe. Celjska občina je pripravila nov odlok, s katerim želi izboljšati kakovost taksi prevozov, poenotiti določene stvari in prispevati k izboljšanju okolja. Taksisti spremembe večinoma pozdravljajo.

Na področju taksi prevozov v Celju se obetajo spremembe. (Fotografija je simbolična.)

40 evrov na vozilo na mesec
Predlog novega odloka med drugim predvideva pridobitev dovoljenja za opravljanje taksi službe, plačilo občinske takse za uporabo taksi postajališč ter izobraževanje voznikov o turističnih znamenitostih v mestu. Po besedah Klemna Terbovca z oddelka za okolje in prostor ter komunalo ne želijo taksistov spremeniti v turistične vidike, želijo pa, da bi imeli določeno znanje, ko prevažajo ljudi, ki prihajajo od drugod. Taksi službe v Celju bodo morale po novem v svojem voznem parku upoštevati tudi minimalne ekološke standarde Euro 5 za vozila. Če bodo njihova vozila okolju bolj prijazna, bodo oproščeni plačila takse, ki bo sicer znašala 40 evrov na mesec na vozilo. Celjska občina predlaga tudi enotno rumeno barvo taksijev: „To je zgolj predlog, barva ni obvezna, bodo pa rumena vozila oproščena plačila občinske takse v določenem razmerju,“ pojasnjuje Terbovc.

Taksisti se z odlokom večinoma strinjajo
Na celjski občini pravijo, da so taksi službe v Celju predlagani odlok večinoma dobro sprejele, saj so se o predvidenih ukrepih posvetovali tudi z njimi. „Glede višine občinske takse ni bilo večjih pripomb. Bili pa so zadovoljni, da se je občina lotila urejanja taksi prevozov v Celju,“ pravi Terbovc. Celjski mestni svetniki so že opravili prvo obravnavo predloga odloka, slišati je bilo predvsem skrb, da bodo taksisti zaradi sprememb povišali cene. Odlok bo še enkrat na njihovih mizah. (NS)