december 11, 2016

Božični Vojnik – prestolnica jaslic

Nocoj bo Vojnik postal prestolnica jaslic. Že drugič zapored bo nadel praznično preobleko in se do konca leta prelevil v mesto polno božičnih doživetij in razkošne razstave jaslic. Letos jih bo na ogled več kot 90.

Bogato razstavo zunanjih in notranjih jaslic Božčnega Vojnika si je lani ogledalo nekaj manj kot 30.000 obiskovalcev. (Foto: Božični Vojnik)

Projekt, ki je združil ljudi
Po nekoliko negotovem začetku lansko leto, so se letos Vojničani projekta Božični Vojnik lotili bolj pogumno. Lani si je bilo mogoče na razstavi ogledati 35 jaslic, letos jih bo okoli 90. Približno 60 jih bo na prostem, 30 pa bo notranjih. Narejene so iz različnih materialov, so različnih oblik in velikosti. Župan Branko Petre je ponosen na dejstvo, da je praznični projekt združil ljudi. Ne le Vojničane in prebivalce vojniških krajevnih skupnosti, temveč tudi prebivalce sosednjih občin in od drugod. Svoje jaslice bodo namreč v Vojniku na ogled postavili tudi jasličarji iz občin Sveta Trojica, Piran in celo iz hrvaškega Prezida. Razstava na prostem, ki je na Škoflekovi, Preložnikovi in Žlavsovi ulici,  je odprta cel dan. Notranje jaslice v Jernejevem domu in Župnijski cerkvi Svetega Jerneja pa so na ogled med 16. in 20 uro.

Glasba, ples, igra
Nocojšnje veliko odprtje Božičnega Vojnika bo pospremil koncert Perpetum Jazzile, do konca leta pa se bo zvrstilo več koncertov, nastopov pevskih zborov, gledaliških predstav za najmlajše in božičnih delavnic. Vse skupaj bosta popestrila kulinarična ponudba in božično-novoletni sejem v šotoru pred Župnijsko cerkvijo. Nekaj utrinkov z lanskoletne razstave si oglejte v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik