november 27, 2016

Čas pričakovanja, upanja in veselja

Prebudili smo s v prvo adventno nedeljo, ki v ljudeh prebuja prijetna, z upanjem  in pričakovanjem prežeta občutja. Za kristjane se začenjajo štiritedenske priprave na božič. V številnih domovih bodo na adventnem venčku prižgali prvo svečko. Tudi pri vas?

Advetni čas prebuja pričakovanje, upanje, mir, veselje in ljubezen. (Foto: AMR)

Zornice utonile v pozabo
Beseda advent izhaja iz latinskega izraza adventus in pomeni prihod. Ad pomeni naprej, ven ali vent pa je koren latinskega glagola veno = priti. Kristjani se od danes pa vse do božiča pripravljajo na Odrešenikov prihod. Prva adventna nedelja je vedno prelomnica in nov začetek. Le kaj bo prinesla nova priprava na božič? Po besedah šentjurskega župnika Vinka Čonča je z adventnim časom povezanih več običajev, nekateri so utonili v pozabo. "Na Slovenskem so naši predniki v adventnem času obiskovali zornice oziroma svitance - to so bile zgodnje jutranje svete maše z adventnim petjem. Dandanes jih žal ne slišimo več," pravi župnik Čonč.  V etnoloških zapisih lahko beremo tudi, da so v preteklosti otroci štiri adventne nedelje hodili k jutranjim mašam z zelenimi adventnimi venci in gorečimi svečami na glavi, po maši pa so koledovali po domovih. Do srede dvajsetega stoletja so marsikje upoštevali neobvezni post. V adventnem času fantje niso smeli ne prepevati ne vasovati, ni bilo niti ženitovanj niti veselic. Advent se konča na božično vigilijo, 24. decembra.

Vsaka svečka s svojim simbolom
Adventni venček sicer ni tipično slovenski simbol, šele pred nekaj desetletji smo ga prevzeli iz severnih protestantskih dežel. Praviloma je okrogle oblike, krog simbolizira večnost, sveče na njem pa luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva njegovega sina. Okrogli venček naj bi izviral iz predkrščanskih časov, v svojih ritualih naj bi ga uporabljali že stari Kelti v Nemčiji in Skandinaviji. Vsako nedeljo prižgemo eno svečko. Svečko, ki jo prižigamo danes, simbolizira pričakovanje ali upanje, druga simbolizira mir, tretja pa veselje. Četrta sveča predstavlja ljubezen. Ponekod postavijo še peto svečo, ki pa je vedno bele barve, imenujejo jo Kristusova sveča. Bolj kot zunanja priprava, pa je za vernike pomembna notranja oziroma duhovna priprava na božič. (BF)