januar 25, 2016

Celje – mesto s športno krono

Celjani letos obeležujejo 125-letnico organiziranega športa v mestu. Ob tej priložnosti je Športna zveza Celje izdala monografijo, v kateri je zajela stoletje in četrt razvoja in rasti celjskega športa.

Zgodovina športa v Celju je zapisana na več kot 300 straneh in ujeta na več kot 500 fotografijah.

Od začetkov do danes
Celjani se radi pohvalijo, da je njihovo mesto mesto športa. Za prelomnico v organiziranosti športa v Celju velja ustanovitev društva Celjski Sokol leta 1890. Dokumentirana zgodovina športa v mestu pa je mnogo starejša. Začeli so jo športni navdušenci v prvih društvih, kot so bili Celjsko strelsko društvo, Turnarji in Nordpol klub. Monografija, ki je nastajala več kot leto dni, vsebuje zapise različnih športnih društev, klubov in posameznikov, ki so pobrskali po svojih arhivih. Knjiga šteje 328 strani, 520 fotografij in je razdeljena v tri obdobja. Prvo zajema čas od začetkov pa do leta 1945, drugo obdobje prikazuje celjski šport od leta 1945 do osamosvojitve Slovenije, tretje obdobje pa šport v Celju od osamosvojitve Slovenije do danes. Posebnost monografije je, da je informativna in dokumentarna, hkrati pa interpretira razvoj športa po obdobjih in v različnih političnih sisitemih. V ospredje ne postavlja samo uspehov in presežkov, pač pa odstira tudi vpogled v ozadje posameznih športnih panog.

Dokaz bogate zgodovine
Monografija je nastala na pobudo Športne zveze Celje, ob podpori celjske občine. Knjiga je poklon ne samo celjskim športnikom, ampak tudi tistim, ki so skozi zgodovino soustvarjali celjski šport, to so trenerji, sponzorji, občinstvo. Po mnenju ustvarjalcev služi tudi kot dokaz bogate športne zgodovine v knežjem mestu in je promocija Celja kot enega izmed najbolj športnih mest v Sloveniji. (NS)

Galerija slik