april 8, 2015

Celje praznuje

11. aprila praznuje občina Celje. Kar 564 let je minilo, odkar je Friderik II. Celju podelil mestne pravice. Knežje mesto bo ves mesec praznovalo s številnimi prireditvami.
Ob prazniku tudi o zdravju

Praznično dogajanje v Celju se je začelo ob včerajšnjem svetovnem dnevu zdravja. V številnih celjskih mestnih četrtih so pripravili preventivne zdravstvene meritve in brezplačne športne dejavnosti. Svetovni dan zdravja je letos posvečen varni hrani. Tej temi bo posvečen tudi četrtkov strokovni zdravstveni posvet, kjer bodo o vplivu hrane na človekovo zdravje razpravljali številni strokovnjaki. Med drugim se obetata še sobotni medgeneracijski pohod in dobrodelni tek okoli Šmartinskega jezera, ki ju bodo dopolnile še stojnice v mestnem središču.

April tudi v znamenju prostovoljstva

Celje bo tudi letos gostilo Festival prostovoljstva, ki bo prinesel razglasitev najprostovoljcev minulega leta. Ta konec tedna pa bo na Krekovem trgu znova zvenela glasba. V ritmih četvorke se bodo zavrteli celjski maturanti. 

Vrhunec praznovanja podelitev celjskih grbov

Kot vsako leto bo praznik občine zaokrožila osrednja slovesnost, kjer bodo zaslužnim Celjanom in Celjankam podelili občinske grbe. Zlati grb ob 70-letnici prejme uredništvo Novega tednika. Dobitniki srebrnih grbov so letos trije. Prejeli jih bodo Vladimir Ljubek, Danijel Pavlinec in Tone Primožič. Tudi dobitniki bronastih grbov so trije, in sicer Don Boskov Center in salezijanci, Matevž Petek ter Marjan Turnšek. Podelili pa bodo še štiri kristalne grbe. Za odličnost v študijskem obdobju so si jih letos zaslužile Gea Pantner Volfand, Maja Lipuš, Maša Škrinjar in Ajda Seničar.

Praznična tudi podoba mesta

Od danes bodo Celje in njegovo okolico krasili posebni praznični panoji. Razstavo, ki jo je ustvarilo 32 osnovnih in srednjih šol ter društev, so poimenovali Galerija na prostem. Mladi so ustvarjali na temo nove podobe mestnega jedra skozi njihove oči. (NS)