avgust 4, 2015

Tožba zoper celjsko bolnišnico zaradi robotskih operacij

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije toži Splošno bolnišnico Celje. Ta naj bi bolnikom neupravičeno zaračunavala doplačila za dražje robotske operacije.

Celjsko bolnišnico je zaradi robotskih operacij doletela tožba.

Ferjanc: Tožba je neupravičena
Zavod za zdravstveno zavarovanje je 152 tisoč evrov težko tožbo zoper Splošno bolnišnico Celje vložil, ker naj bi bolnišnica v času, ko zavod višje cene ni priznal, nekaterim bolnikom vseeno omogočila robotske operacije, a z doplačilom. Cena operacij z robotom Da Vinci je zaradi tehnologije višja. Ker pa so rezultati boljši, se je okoli 150 bolnikov odločilo za robotski poseg in zanj doplačalo po 1.500 evrov. Zavod jim je denar povrnil, ga vzel bolnišnici in vložil tožbo. „V bolnišnici menimo, da je to zavrženo dejanje in zavarovalnica bi morala spodbujati uvajanje novih tehnologij, ne pa da ga zavira," je za naš radio tožbo komentiral direktor Splošne bolnišnice Celje Marjan Ferjanc. Bolnišnica je na tožbo že vložila ugovor in Ferjanc verjame, da bo razrešen v njeno korist.

Je zavist kriva za razprtije?
Po Ferjančevih besedah Ministrstvo za zdravje že pri uvajanju robotske tehnologije v celjski bolnišnici ni bilo najbolj navdušeno. Kot pravi, je razlog ta, da naj bi po mnenju ministrstva tovrstna visoka tehnologija sodila v glavne centre, kot je ljubljanski klinični center in ne v obrobno bolnišnico, kot je celjska. „Mislim, da je posredi zavist in strokovna nevoščljivost, ki smo jim priča v slovenskem prostoru," pravi Ferjanc. Kako se bo razpletla zgodba, še ni znano, je pa direktorica celjske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marina Senčar poudarila, da osnovni cilj tožbe ni plačilo kazni, temveč preprečiti neupravičeno zaračunavanje doplačil zavarovanim osebam tudi pri drugih izvajalcih. (NS)

Datoteke

MARJAN FERJANC O TOŽBI