julij 21, 2015

Celjska občina za odpis dolgov

Celjska občina je ena od podpisnic sporazuma za odpis dolgov najrevnejšim. Podatkov o tem, koliko občanov bo upravičenih do odpisa, občina še nima, podrobnejšo analizo bo opravila v prihodnjih tednih.

Koliko občanov Celja bo upravičenih do odpisa dolgov, še ni znano.

Število upravičencev še ni znano
Kot je za naš radio povedala podžupanja Mestne občine Celje Darja Turk, se je celjska občina za podpis sporazuma odločila, ker želi na ta način pomagati občanom, ki vse težje plačujejo položnice. Je pa Turkova ob tem izpostavila: „Pojavile so se manipulacije glede odpisa dolgov. Nekateri načrtno ne plačujejo položnic, ker upajo, da bodo njihovi dolgovi odpisani, zato bomo v prihodnjih tednih naredili podrobno analizo, s katero bomo ugotavljali, kdo je do odpisa dolgov zares upravičen in potrebuje pomoč." K sporazumu o odpisu dolgov so že pristopila nekatera javna podjetja, katerih ustanoviteljica je celjska občina, v prihodnjih dneh se jih bo pridružilo še nekaj. V paket odpisanih dolgov bodo med drugim zajete položnice za kazni, šolsko prehrano, ravnanje z odpadki, položnice za vodovod in energijo. Da bo odpisalo dolgove, se je že odločilo tudi podjetje Elektro Celje Energija, kjer pravijo, da se zavedajo vedno večjih denarnih stisk svojih odjemalcev. Poleg celjske občine je sicer sporazum podpisala tudi velenjska, ostale občine se lahko za to odločijo do konca oktobra.

Milijon za odpis dolgov
Država je za odpis dolgov namenila milijon evrov. O višini odpisa se bodo upniki, torej občine in javna podjetja, odločali sami. Čeprav gre za omejeno količino denarja, so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prepričani, da bodo lahko dolgove odpisali v celoti. Bo pa pri tem pomemben vrstni red oddanih vlog upravičencev. Več informacij o odpisu dolgov je na voljo na spletni strani www.paketpomoci.si. (NS)