februar 10, 2015

Celjska urgenca sredi leta?

V Splošni bolnišnici Celje minulo poslovno leto ocenjujejo kot uspešno. Trenutni rezultati sicer kažejo rdeče številke, a zaradi pogajanj še niso dokončni. Največja letošnja novost bo sicer težko pričakovan urgentni center.

V urgentnem centru bodo bolniki dobili celovito nujno oskrbo.

Milijon evrov minusa?

Trenutni podatki kažejo, da je celjska bolnišnica leta 2014 pridelala milijon evrov izgube. A kot je direktor Marjan Ferjanc poudaril na dopoldanskem srečanju z novinarji, številke še niso dokončne, saj še čakajo na 1,4 milijona evrov, predvidenih za plačilo presežnega programa akutne obravnave. O tem znesku se z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije pogaja Ministrstvo za zdravje. Če ga bo izplačalo, bo bolnišnica poslovno leto končala v zelenih številkah.

Čakalne dobe ostajajo

Kot vse slovenske bolnišnice tudi celjsko pesti podaljševanje čakalnih dob. V zadnjem letu jih je uspela zmanjšati na področju ortopedije, zaradi pomanjkanja kadra pa je vse več težav pri diagnostiki. "Zlasti na področju ultrazvoka srca, dojk, spodnjih okončin in pregledov z magnetno resonanco," razlaga strokovni direktor Franc Vindišar in dodaja, da problematiko rešujejo z različnimi ukrepi. Med drugim na nekaterih področjih storitve opravljajo izven rednega delovnega časa, reorganizirajo delo in iščejo zunanje sodelavce. Pomanjkanje kadra je trenutno najbolj prizadelo Oddelek za patologijo. Ker nimajo specialista patologa, sanitarnih obdukcij trenutno ne morejo opravljati, prevzemata jih ljubljanski in mariborski klinični center.

Urgenca zgrajena, opreme še ni

Konec lanskega leta je pri Splošni bolnišnici Celje zrasel moderen urgentni center. Za 7,6 milijona evrov je 5,3 milijona prispevala Evropska unija, ostalo je zagotovilo Ministrstvo za zdravje, nekaj tudi bolnišnica sama. Čeprav je urgentni center pod streho, bo na odprtje še treba počakati, saj je še vedno prazen. Trenutno poteka postopek javnega naročila za medicinsko opremo, ki ga za vse slovenske urgentne centre skupaj vodi Ministrstvo za zdravje. Vse potrebne opreme pa ministrstvo vendarle ne bo zagotovilo. Celjska bolnišnica bo tako nujno potrebni CT aparat morala nabaviti sama. Kljub dolgotrajnim postopkom vodstvo upa, da bo nov urgentni center v Celju vrata odprl sredi letošnjega leta. (NS)