julij 18, 2018

Celjski otroci jeseni v varčnejše šole in vrtce

Celjska občina se je v začetku poletja lotila obsežne energetske sanacije javnih objektov v občinski lasti. Trenutno stroji brnijo v štirih osnovnih šolah in dveh enotah javnih vrtcev. V jesenskih mesecih bodo začeli delati še na Celjskem domu.

Osnovna šola Hudinja že dobiva energetsko učinkovitejši plašč. (Foto: MOC)

Večina del pod streho poleti
Mestna občina Celje je na seznam za energetsko prenovo uvrstila 25 zgradb. V prvem paketu je na vrsti osem objektov. Projekt je težak skoraj 4 milijone evrov. Občina, ki je zanj zagotovila 450.000 evrov, ga uresničuje v javno-zasebnem partnerstvu z Energetiko Celje, ki bo prispevala 1,9 milijona evrov, še 1,6 milijona evrov pa Evropska unija iz kohezijskega sklada. Energetska sanacija obsega toplotno zaščito zunanjih sten, zamenjavo neučinkovitega stavbnega pohištva, menjavo energetsko neučinkovite razsvetljave, dela na ogrevalnem sistemu in prezračevanju. Trenutno stroji brnijo na Osnovni Šoli Hudinja, II. Osnovni šoli Celje, Osnovni šoli Glazija, na IV. Osnovni šoli pa se na dela še pripravljajo. Delati so že začeli tudi v enoti Iskrica vrtca Zarja in v vrtcu Anice Černejeve, v enoti Mavrica. Večina del naj bi bila končana v času poletnih šolskih počitnic, nekatera bodo zaradi zahtevnosti zaključena jeseni ali najkasneje do pomladi prihodnjega leta.

Jeseni še Celjski dom
V jesenskih mesecih se bo energetska sanacija začela še na Celjskem domu. Občina je že objavila razpis za izbiro izvajalca obnove historične fasade, nad katero bo bdela celjska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Celjski dom bo sicer v sklopu energetske sanacije dobil tudi novo streho, nekaj manj kot polovico oken bodo zamenjali z novimi, ostala pa bodo obnovili. Celjska občina sicer v prihodnjih letih pri Celjskem domu načrtuje še ureditev dvorišča. (NS)