februar 3, 2016

Celjski dijaki z vozilom na električni pogon

Dijaki Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko so se pred dvema letoma lotili zanimivega projekta. Skupaj z mentorji in ob podpori Šolskega centra Celje ter sponozorjev so nabavili pokvarjeno vozilo ter ga predelali na električni pogon. Avto danes na šoli uporabljajo pri praktičnem pouku in kot službeno vozilo.

S popolnoma napolnjenim predelanim vozilom lahko dijaki prevozijo tudi do 150 kilometrov. Najvišja hitrost, ki jo doseže pa je 130 km/h.

Prevozili že 9.000 kilometrov
20 dijakov prvega in drugega letnika programa avtoservisni tehnik se je ob pomoči mentorjev predelave vozila lotilo pri praktičnem pouku. Karambolirano vozilo so nabavili pri Avtotehniki Celje, ki je partner pri projektu. V šolskih delavnicah so se najprej lotili popravila karoserije, nato je bila na vrsti predelava na električni pogon. Trajala je dve leti, januarja 2014 so se z njim prvič popeljali po ulicah Celja, minulo leto pa izkoristili za testiranja. Danes so z vozilom prevozili že okoli 9.000 kilometrov. Na šoli ga uporabljajo kot učni pripomoček v programih avtoserviser, avtoservisni tehnik in avtoservisni inženir in tudi kot službeno vozilo. Celotna predelava vozila je stala okoli 20.000 evrov, približno polovico denarja so prispevali različni sponzorji, preostanek pa je zagotovil Šolski center Celje, pod okriljem katerega deluje Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko.

Naprej v smeri zelene energije
Na šoli se zavedajo varstva okolja, zato bodo tudi v prihodnje nadaljevali v tej smeri. Priključili so se novemu evropskemu projektu učeča se električna mobilnost – LEMO. Zasnovan je kot povezava med šolami in gospodarstvom. Skupaj s partnerji s Hrvaške, Španije in Finske bodo oblikovali izobraževalni modul, s katerim bodo dopolnili že obstoječi učni načrt na področju transporta in logistike. V sklopu projekta bodo tudi nadgradili komoponente že obstoječega električnega vozila in postavili električno poolnilnico. V naslednjem šolskem letu načrtujejo še izdelavo kolesa in skuterja na električni pogon. (NS)