oktober 26, 2017

Po požaru na Korošici nov planinski dom

Člane Planinskega društva Celje Matica je pred slabim tednom doletela katastrofa. Kocbekov dom na Korošici, s katerim upravljajo in so ga pred kratkim prenovili, je pogorel. A planinci se ne dajo. Gradili bodo nov dom. Veseli bodo tudi vaše pomoči.

Od pravkar prenovljenega Kocbekovega doma na Korošici so ostale le ožgane kamnite stene in zvita pločevina. (Foto: PD Celje Matica)

Kriva tekočina, ki ni bila voda
Kocbekov dom na Korošici leži 1.803 metre nad morjem, je osrednja postojanka planincev in pohodnikov, ki prihajajo iz štajerske, koroške in kranjske smeri, je tudi centralno zavetišče pohodnikov v tem delu Savinjskih Alp. Pred slabim tednom, 20. oktobra, naj bi v zimski sobi doma, ki je odprta vse leto, prenočili trije tuji državljani, državljanka Poljske in njena mladoletna sinova. Nesrečni dogodek se je zgodil zgodaj zvečer, ko naj bi ženska želela prekuhati tekočino iz plastenke, ki jo je našla v sobi. Menila naj bi, da gre za vodo, a je bil v njej petrolej, ki se je med segrevanjem vnel. Ženska naj bi želela nato posodo z gorečo tekočino odnesti na prosto, a se je polila. Kocbekov dom so zajeli plameni, ženska je dobila opekline, a se je na srečo skupaj s sinovoma uspela pravočasno rešiti iz koče.

Planinci ne obupujejo, gradili bodo znova
»Dogodek je za nas katastrofa. Dom smo imeli zdaj v celoti urejen. Pred 14 dnevi smo montirali še veceje in fotovoltaiko. Dom je bil zaprt in pripravljen na drugo leto, da začnemo sezono. Vse kredite, ki smo jih imeli za dom, smo poplačali in bi prihodnje leto začeli gospodariti iz ničle. Žal je neuka in nevešča roka prvih zimskih gostov uničila skoraj petnajstletno delo celjskih planincev,« je o nesrečnem dogodku za naš radio povedal predsednik Planinskega društva Celje Matica Mirko Doberšek. A celjski planinci ne obupujejo nad pogoriščem kamnitih sten in zvite pločevine. Stopili so v akcijo in že začeli priprave na gradnjo novega doma. »Odločili smo se, da bomo zgradili nov dom. Postavili smo že gradbeni odbor, ki bo nadziral vse okoli gradnje. Ko bomo imeli vse pripravljeno in bo zaprta tudi finančna konstrukcija, bomo začeli. Računamo, da spomladi. Seveda pa je vse odvisno od denarja in vremena,« pojasni Doberšek. Po njegovi oceni bo gradnja novega doma stala okoli 500.000 evrov. Po katastrofi, ki je doletela Planinsko društvo Celje Matica, so se že oglasila številna društva in civilna združenja, ki želijo pomagati. Prispevate lahko tudi vi, saj so celjski planinci v ta namen odprli poseben transakcijski račun, namenjen zbiranju prispevkov za izgradnjo novega doma na Korošici. Vse podrobnosti najdete TUKAJ. V spodnji galeriji najdete nekaj fotografij, ki so jih po požaru posneli celjski planinci, o nesrečnem dogodku in gradnji novega doma pa v spodnjem posnetku prisluhnite tudi predsedniku društva Mirku Doberšku. (NS)

Galerija slik

Datoteke

MIRKO DOBERŠEK O KATASTROFI IN GRADNJI NOVEGA DOMA