avgust 10, 2016

Celjski poklicni gasilci pol milijona za novo vozilo

Poklicna gasilska enota Celje se lahko v zadnjem letu pohvali s številnimi novimi pridobitvami. V začetku leta je vozni park okrepila s posebnim vozilom za reševanje na vodi, pred kratkim so gasilci dobili nove čelade, zdaj bodo na intervencijah posredovali še v novem kombiniranem vozilu.

Nova kombinirka, kot ji pravijo, bo v voznem parku celjskih poklicnih gasilcev nadomestila 12 let staro vozilo. (Foto: PGE Celje)

Naložba, težka pol milijona evrov
Gasilsko vozilo Rosenbauer AT 3 je izdelalo avstrijsko podjetj, s 150-letno tradicijo izdelovanja gasilske opreme in vozil. Celjski poklicni gasilci so zanj odšteli skoraj pol milijona evrov. Del denarja so iz tržne dejavnosti zagotovili sami, del sta prispevali Mestna občina Celje in Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije. S popolno opremljenim vozilom, v katerem se lahko pelje osem gasilcev, bodo lahko posredovali pri vseh vrstah intervencij. Za gašenje požarov ima vgrajeno zmogljivo črpalko in rezervoar z 2500 litri vode. Gasilcem je na voljo različno orodje, termo kamera, lestev, reševalna žaga, hidravlično reševalno orodje in dvižni steber, ki bodo olajšali reševanje v prometnih nesrečah.

Varnejši tudi gasilci
Ker gasilci pogosto sodelujejo tudi pri reševanju ob nesrečah z nevarnimi snovmi, so v vozilu nameščeni detektor plinov, svetilke in radijske zveze v eksplozijsko varni izvedbi, zaščitna oblačila za nevarne snovi, pnevmatska črpalka za pretakanje nevarnih snovi. Za večjo varnost v prometu je vozilo opremljeno z zračnimi sirenami, nameščeno ima usmerjevalno tablo, dodatno vidljivost pa poleg modrih intervencijskih luči zagotavlja tudi dizajn vozila v refleksnih in živih barvah. Novo gasilsko vozilo bo po oceni celjskih gasilcev pripomoglo še h kakovostnejšemu in hitrejšemu reševanju. (NS)

Galerija slik