julij 9, 2018

Cinkarna Celje nabavila novo posebno gasilsko vozilo

V Cinkarni Celje se lahko pohvalijo z novim specializiranim gasilskim vozilom. Poleg osnovnih gasilskih orodij ima tudi vsa orodja za reševanje ob morebitnih nesrečah z nevarnimi snovmi, za to prilagojeno opremo in zaščitna oblačila.

Za novo vozilo je Cinkarna Celje odštela okoli 300.000 evrov. (Foto: Cinkarna Celje)

Želijo, da ga ne bi nikoli uporabili
Novo vozilo, za katerega je Cinkarna Celje odštela okoli 300.000 evrov, je opremljeno s posebno kombinacijo opreme za gašenje, ki ga v Sloveniji še ne poznamo. Izbrali so jo na podlagi potreb podjetja. V vozilu so vsa orodja za morebitno reševanje ob nesreči z nevarnimi snovmi, ima tudi zalogo štirih gasilnih sredstev (voda, penilo, prah in ogljikov dioksid). Na strehi so vodni monitor, lestve, sesalne cevi in ročno orodje, ima tudi opremo in zaščitne obleke za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, izolirne dihalne aparate, lovilne bazene ... Nova pridobitev bo pomembno izboljšala učinkovitost ob morebirni potrebi po posredovanju, kljub temu pa generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina dodaja: „Zagotovo si želimo, da tega vozila v resnici ne bi nikoli uporabili. Vendar pa je naša proizvodnja na nek način vedno podvržena določenim tveganjem, zato poskušamo z vsemi preventivnimi ukrepi to možnost zmanjšati, kolikor se pač da.“

Služilo bo vsaj 20 let
Gasilska dežurna služba v celjski Cinkarni deluje pod okriljem Službe za varstvo pri delu in je lani praznovala 80-letnico delovanja. V pripravljenosti je 24 ur na dan, vse dni v letu. Trenutno je v njej zaposlenih 11 gasilcev in 4 telefonisti. Vsi so se pridobitve zelo razveselili, opravili so že tudi potrebno usposabljanje. Novo vozilo je okrepilo vozni park, v katerem so že tri gasilska in eno reševalno vozilo. Računajo, da ga bodo uporabljali vsaj 20 let. (NS)

Galerija slik