november 17, 2017

Dijaki na usposabljanje v center varne vožnje

Tretji vikend v novembru je dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Je pobuda in poziv državam k izvedbi programov za zagotavljanje prometne varnosti. Celjska policijska uprava bo dijakom srednjih šol omogočila preizkus v Centru varne vožnje na Ljubečni.

V Centru varne vožnje na Ljubečni bodo jutri izobraževali mlade voznike. (Fotografija je simbolna.)

V poklon življenju
Aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč v Sloveniji že enajstič organizira Zavod Varna pot, pridružujejo se policisti iz vse države. Letošnje aktivnosti bodo pod sloganom V poklon življenju. V celjski policijski upravi so se odločili, da poleg prižiga svečk in poklona vsem, ki so umrli na cestah, pozornost namenijo tudi osveščanju in izpopolnjevanju. Osredotočili so se na mlade. „Predstavnike vseh srednjih šol s Celjskega smo povabili na druženje v center varne vožnje, kjer jim bomo preko delavnic in praktičnega usposabljanja ter z nekaj teorije predali neko novo znanje, ki bi jim lahko koristilo na cestah,“ pravi Elvis A. Herbaj iz Policijske uprave Celje. Z osveščanjem o pomenu varne vožnje lahko namreč pomembno pripomoremo k boljši varnosti na cestah in posledično k zmanjšanju prometnih nesreč.

Najbolj ranljivi so pešci
V prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Celje je letos po podatkih Herbaja umrlo 16 ljudi, v enakem obdobju lani 18. V jesenskih in zimskih dneh policisti pozivajo še k dodatni previdnosti na cestah. Posebej ranljivi so pešci. „Prav pešci so najbolj ogrožena skupina v prometu, a velikokrat prav sami najmanj naredijo za svojo varnost. Zato pozivam vse pešce, da nosite svetlejša oblačila in da uporabljate odsevna telesa, lahko tudi baterijo. Tako boste voznike opozorili, da ste tudi vi prisotni na cestah,“ še pravi Herbaj. (AD)