februar 23, 2017

Naj bodo pustovanja zabavna in varna

Bližata se vrhunca pustovanj – pustna sobota in za njo še pustni torek. Policisti opozarjajo, da ob vsem veselju poskrbite tudi za varnost.

Maske so za nepridiprave lahko dobra krinka, zato kljub veselju ob pustu previdno.

Med vožnjo maske prepovedane!
Ob pustovanju ne gre pozabiti, da vozniki med vožnjo ne smejo nositi pustnih mask. Zmanjšujejo namreč vidno polje in slušno zaznavanje. „Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno,“ svarijo v Generalni policijski upravi in dodajajo, da je globa za kršitelje 120 evrov. Mask ni dovoljeno nositi niti pri mejni kontroli, kar velja za vse potnike v vozilu. Če se boste na pustovanje odpravili z avtomobilom, ne uživajte alkoholnih pijač in drugih psihoaktivnih snovi. Med vožnjo pa seveda upoštevajte cestno-prometne predpise ter hitrost prilagodite razmeram na cesti.

Upoštevajte varnostnike
Policisti ob pustu še opozarjajo, da lahko varnostniki ob vstopu v določene objekte zahtevajo, da snamete masko. „Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oziroma varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa preprečijo vstop na varovano območje,“ so zapisali v sporočilu za javnost ter dodali, da mora biti obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami na varovano območje označeno na vhodu varovanega območja.

Priložnost za nepridiprave
Pust marsikateri nepridipravi izkoristi tudi v svoj prid. Zato bodite posebej previdni pri varovanju svojega imetja. Maskiranje ter gnečo na pustnih povorkah in plesih so namreč priložnost za tatvine ali rope. „Izogibajte se temnim ulicam, podhodom, pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah bodite pozorni na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo. Prav tako ne štejte denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti ne puščajte brez nadzora, saj so lahko lahek plen storilcev. Previdni bodite pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, v vozilih pa na vidnih mestih ne puščajte denarnic, dokumentov, prenosnih računalnikov, dragih oblačil in drugih vrednih predmetov,“ svetujejo v Generalni policijski upravi. Pa še to dodajajo: „Pazite na svoje otroke. Poučite jih, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici. Obrnejo naj se na policiste, varnostnike ali reditelje.“ (AD)