november 22, 2016

Deset let koronarografij v celjski bolnišnici

Letos mineva deset let od uvedbe interventne invazivne kardiologije v celjski bolnišnici. Od takrat se je smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni na Celjskem in v Savinjski regiji pomembno znižala. Bolnišnica je program zagnala leta 2006 in potrebno aparaturo nabavila sama.

V celjski regiji srčni infarkt letno doživi približno 500 ljudi. (Foto: SBC)

Hvaležni ljudem, ki so pomagali
Pred desetimi leti so lahko bolniki s srčno-žilnimi boleznimi potrebno oskrbo dobili le v UKC Ljubljana in mariborski bolnišnici. Smrtnost zaradi teh bolezni v celjski regiji je bila visoka. V mnogih primerih je do smrti prišlo, ker zdravljenje ni bilo omogočeno. Takrat so na pobudo primarijke Frančiške Škrabl Močnik začeli prizadevanja za vzpostavitev tovrstne oskrbe tudi v Celju. Ministrstvo za zdravje širitvi dejavnosti v Celju ni nasprotovalo, vendar je kot pogoj postavilo nakup rentgenskega aparata za invazivno srčno diagnostiko – koronarografa. Bolnišnica se je morala njegove nabave lotiti sama, z veliko dobrodelno akcijo. V letu in pol je pri zbiranju denarja sodelovalo več kot 13.000 posameznikov ter 700 podjetij, društev in drugih ustanov, ki so pokazali izjemno solidarnost. Skupaj so zbrali okoli 760.000 evrov in kupili potrebno napravo. Za pomoč so jim v celjski bolnišnici še danes izjemno hvaležni, saj brez njihove pomoči tovrstne oskrbe ne bi mogli zagotavljati.

V Celje tudi bolniki od drugod
Prvo leto delovanja so v Laboratoriju za invazivno srčno diagnostiko opravili 621 posegov. Od takrat do danes pa skupaj že 11.740. Laboratorij je del Kardiološkega oddelka, kjer letno zdravijo približno 2.700 bolnikov, opravijo 37.000 ambulantih pregledov, od tega približno 32.000 v ambulanti za tromboteste. Kot na drugih oddelkih bolnišnice se tudi na kardiološkem soočajo s prostorsko in kadrovsko stisko. Na kardiološkem oddelku je zaposlenih 60 ljudi, od tega 12 specialistov in 5 specializantov. Zadnja leta jih pesti daljšanje čakalnih dob, ker zaradi okvare koronarografa v mariborski bolnišnici beležijo velik priliv bolnikov iz vzhodne Slovenije. Ob letošnjem jubileju, ki ga bodo obeležili na nocojšnji slovesnosti v Narodnem domu, ostajajo optimistični in verjamejo, da jim bo, kot pred desetimi leti, tudi vse trenutne ovire uspelo premagati. (NS)