avgust 20, 2017

Dobrodelni evri za cerkev v Studenicah

V Studenicah bo popoldne dobrodelna prireditev, na kateri bodo zbirali denar za ureditev nove fasade na 800 let stari samostanski cerkvi. Farani zbirajo prispevke že več mesecev, tudi danes bo vsak darovan evrov še kako dobrodošel.

Ne le danes, vedno ste dobrodošli v Studenice, kjer si lahko ogledate cerkev s prenovljenim nunskim korom in enimi od najstarejših še delujočih orgel na Slovenskem.

Biser romanike
Samostanska cerkev Svetih treh kraljev v Studenicah velja za biser romanike na Slovenskem. Prvič je omenjena že v 13. stoletju, ko je tam Sofija Rogaška ustanovila samostan dominikank z župniško cerkvijo. Sprva Marijina cerkev je svojo današnjo baročno podobo dobila v 18. stoletju. Cesar Jožef je razpustil samostan, od leta 1890 so za poslopje skrbele sestre magdalenke. Po denacionalizaciji leta 1948 pa je poslopje prešlo v last Nadškofije Maribor.

Lani uredili nunski kor
Lani je studeniška cerkev praznovala 800 let in ob tej priložnosti so prizadevni farani poskrbeli za nekaj obnovitvenih del - prenovili so pode, zamenjali ploščice, obnovili svečnike pri glavnem oltarju, krstni kamen in posodo za blagoslovljeno vodo, priskrbeli so tudi nove mizice za procesije in cerkveno literaturo. Obenem so uredili baročni nunski kor, ograjen prostor, od koder so maše spremljale nune. Do lani je bil zaprt za javnost, in velja za pravi zaklad Studenic. Cerkev se ponaša tudi z enimi od najstarejših še delujočih orgel na Slovenskem.

Hvaležni za vsak evro
Zdaj bi radi na cerkvi opravili drenažo in prenovili fasado. "Krajani Studenic v ta namen že približno pol leta zbiramo denar, finančno pomoč bo zagotovila tudi občina Poljčane, država pa ne, saj cerkev ni spomenik državnega pomena," pojasnjuje predsednik organizacijskega odbora prireditve Jože Marzidovšek. Doslej so zbrali približno 15 tisoč evrov, kar je desetina potrebnega denarja. Za vsak darovan evro bodo hvaležni, še pravi Marzidovšek, ki vas spodnjem posnetku vabi na današnjo prireditev. Ob 15. uri se bo začela z mašo, dogajanje s pestrim kulturnim programom pa se bo nadaljevalo pred cerkvijo. (BF)

Datoteke

JOŽE MARZIDOVŠEK O PRIREDITVI