marec 17, 2017

Z okoliških kmetij na krožnik

Ta teden je zaživela prenovljena trgovina Kašča Šmarje. Njena osvežena ponudba temelji na domači lokalni hrani in ostalih proizvodih kmetov z Obsotelja in Kozjanskega. Sveže domače mleko si lahko natočite kar sami, govedino dostavljajo zgolj rejci Kmetijske zadruge Šmarje.

V Kašči Šmarje stavijo na doma pridelano hrano.

Domača hrana na enem mestu
Današnji potrošnik teži h kakovostni in zdravi hrani, zato je pomembno, da čim prej pride od kmetovalcev do trgovskih polic. Kmetijska zadruga omogoča prav to v njihovi največji in najstarejši trgovini Kašča Šmarje. Obnovljena je zunanjost in notranjost trgovine, ki izstopa z atraktivnimi policami v obliki kozolca. Po besedah direktorja Vinka Buta so skupaj z arhitekti in opremljevalci želeli izpostaviti novost v njihovi ponudbi lokalnih in domačih izdelkov. "Zadnja leta lahko pogosto slišimo, da se vsi trgovci trudimo ponuditi čim več hrane iz lokalnega okolja. Trudimo se na različne načine, eni z marketingom in etiketami, mi pa si prizadevamo, da bo hrana prišla na naše trgovce police neposredno z okoliških kmetij Obsotelja in Kozjanskega," razlaga But in ob tem dodaja, da so ohranili priljubljeni koncept trgovine za vsakodnevne nakupe, kjer se kupci ne izgubljajo med policami in ne čakajo v dolgih vrstah. Police so dopolnjene z izdelki Mercatorjeve franšize, prenovo je doživela tudi priljubljena mesnica Moj mesar Jože.

Preverjena kakovost
Temelj v ponudbi Kašče so lokalni in domači izdelki s kmetij v Obsotelju in na Kozjanskem. "Vsak potrošnik bo lahko preveril od kod prihaja hrana, ki je na policah. Na vsakem izdelku je namreč napisano iz katere kmetije prihaja," razlaga But. V trgovini so lokalno sadje in zelenjava, mleko, sveži mlečni izdelki, testenine, kruh, pecivo, jajca, sokovi, med, vina, mesni izdelki, olja, kisi, vložnine in izdelki domače obrti. "V prav tako prenovljeni mesnici Moj mesar Jože je poleg standardne ponudbe mesa odslej na voljo tudi meso iz lokalnega okolja, govedina iz Obsotelja in Kozjanskega in slovenska svinjina. Prenova mesnice med drugim vključuje nekoliko širšo delikatesno ponudbo," pojasnjuje But in dodaja, da je posebnost trgovine je, da si lahko sveže mleko kupci natočijo sami, prav tako vino iz Hiše vin Emino. Obnova Kašče Šmarje je največja naložba Kmetijske zadruge Šmarje v letošnjem letu. Stala je okoli 130 tisoč evrov. Otvoritvena slovesnost ob končanju prenove bo to soboto, ko bodo kupcem z ekipo restavracije Zadružnik in lokalnimi ponudniki omogočili pokušino mesnih in ostalih kozjanskih dobrot. (SP)