marec 29, 2018

Doživetja v Žalcu z zgodbo dveh lepotic

V Žalcu že nestrpno pričakujejo slovesno odprtje Fontane piv Zeleno Zlato. Z nizom dogodkov, prireditev, kulinaričnih in glasbenih doživetij bo zaživela hmeljarska tradicija in dediščina kraja. V ospredju bosta dve lepotici, fontana piv in hmeljarska princesa.

Žalčani so Fontano piv Zeleno zlato, svojo kulinarično in kulturno ponudbo ter bogato hmeljarsko tradicijo zapakirali v inovativen turistični produkt.

Še bolj živahno kot doslej
V dolini zelenega zlata bo, kot obljubljajo na žalski občini in Zavodu za kulturo, turizem in šport Žalec, prihajajoča sezona ob fontani, ki se začne to soboto, 31. marca, še bolj polna doživetij in dogodkov. Dve lepotici, fontana in hmeljarska princesa, bosta zaživeli v zgodbi Lepotica in pivo, ki bo povezala lokalno dediščino in kulinariko, s tem pa tudi turizem in kulturo kraja. Pestro dogajanje se tako obeta ob fontani, kjer bodo znova Plaža pri Fontani, Kuhna pri Fontani in Festival Zeleno zlato, ki bo od junija do oktobra. Še posebej slovesno bo v začetku septembra, ob 150-letnici II. Slovenskega tabora, vseslovenskega shoda za zedinjeno Slovenijo, ki je bil ravno v Žalcu. Ob tej priložnosti bo, na predvečer obletnice in hkrati občinskega praznika, 5. septembra na odru žalskega kulturnega doma znova zaživela opereta Hmeljska princesa.

O najbolj opevani lepotici v dolini
Hmeljska princesa je hudomušna opereta Radovana Gobca, v režiji Jaše Kocelija in dirigenta Simona Dvoršaka, ki opeva lepoto in tradicijo Spodnje Savinjske doline. Nastopajo liki, povzeti po družini Kukec in očetu slovenskega pivovarstva Simonu Kukcu, ki je izumil lasten način varjenja piva na osnovi termalne vode in hmelja. Gre za domačo produkcijo, v kateri bo glavno junakinjo, hmeljsko princeso Darinko, odigrala operna sopranistka Mojca Bitenc.

Po kulinaričnih in kolesarskih hmeljskih poteh
Žalsko fontano piv Zeleno zlato je v minulih dveh sezonah obiskalo že več kot 100.000 obiskovalcev iz celega sveta. Da bi se ugoden trend nadaljeva, so v Žalcu letos poskrbeli tudi za malce drugačna doživetja. Poleg vseh dogodkov in prireditev ob fontani in v mestu so pripravili tudi posebno kulinarično turo Pivo & Pajs ter kolesarsko turo Hops na kolo. Ker želijo, da bi v prihodnjih letih v njihovem kraju obiskovalci ostali več kot le nekaj ur ali en dan, načrtujejo razpršeni hotel. O njem si lahko več preberete tukaj. Zraven dvorca Novo Celje pa naj bi uredili tudi manjši, butični hotel s 16 sobami. Sicer pa boste na fontani tudi letos na svoj račun prišli ljubitelji izbranih hmeljskih napitkov. Pivo bo od 31. marca teklo iz šestih pip, na prvi bo že tradicionalno pivo Kukec, na drugi pipi bo pivo letošnjih ambasadorjev skupine Tabu, na ostalih štirih bodo vrste piv čez sezono menjali. (NS)