oktober 10, 2016

Duševne stiske ne prizanašajo niti mladim

10. oktober je svetovni dan duševnega zdravja. Po nekaterih podatkih naj bi eden od treh Evropejcev predvidoma enkrat v življenju izkusil težave v duševnem zdravju. A večina jih ne bo dobila hitre in učinkovite prve pomoči v primeru hude stiske. Zato je letošnji dan posvečen poudarjanju pomena dostopnosti do psihološke pomoči.

Če potrebujete pomoč, nikar ne oklevajte. Vedno obstaja nekdo, ki vam bo prisluhnil in vam bo poskušal pomagati. (Fotografija je simbolična.)

Vse pogostejše stiske mladih
Čeprav bi marsikdo pomislil, da se mladi z duševnimi stiskami ne spopadajo, ker nimajo »pravega« razloga za to, je realnost drugačna. Zdravnica Nuša Konec Juričič s celjske izpostave Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da se z duševnimi težavami in takšnimi ali drugačnimi stiskami sooča vse več mladostnikov in celo otrok. Prav njim je že 15 let na voljo spletna svetovalnica To sem jaz. Tam mladi anonimno zastavijo vprašanje ali izpostavijo svojo stisko, strokovnjaki z različnih področij pa jim skušajo z odgovorom pomagati najti rešitev. Več kot 65 strokovnjakov z različnih zdravstvenih področij skuša na ta način biti mladim v oporo. Kako deluje spletna svetovalnica, katere so najpogostejše težave, s katerimi se spopadajo mladostniki in odrasli, ter še kaj prisluhnite v spodnjem posnetku. Z Nušo Konec Juričič se je pogovarjala Nina Slak. (NS)

Datoteke

POGOVOR Z NUŠO KONEC JURIČIČ