april 9, 2015

Energija iz obnovljivih virov tudi v podjetja

Tretji največji dobavitelj energije v Sloveniji, Elektro Celje Energija, je pred dobrim letom vsem gospodinjstvom brez doplačila začel dobavljati energijo izključno iz obnovljivih virov. Zdaj je uvedel podobno novost še za mala podjetja.
Direktor družbe Mitja Terče s potrdilom, ki dokazuje 100-odstotno porabo energije iz obnovljivih virov. (Foto: Barbara Reya)
Izkoristiti potenciale, povečati odgovornost

Elektro Celje Energija že dobro leto energijo iz obnovljivih virov energije dobavlja več kot 140 tisoč gospodinjstvom, od 1. aprila z njo oskrbuje še skoraj 20 tisoč malih podjetij. »Verjamemo, da s tem kažemo pot v pravo smer, kjer bodo tudi naši otroci lahko uživali v čudovitem okolju, hkrati pa imeli dovolj čiste energije za osebno in poslovno rabo,« je ob uvedbi novosti povedal direktor Mitja Terče. Po njegovih besedah ima Slovenija velik vodni, sončni, vetrni, geotermalni in gozdni potencial, tako da bi lahko prav vso energijo proizvedla iz obnovljivih virov, hkrati pa bi lahko z učinkovitejšo in odgovornejšo porabo energije pomembno zmanjšala njeno porabo. Prav v teh dneh kupci sicer prejemajo potrdilo Agencije za energijo, ki dokazuje, da je celjski dobavitelj energentov zanje unovčil potrdilo o izvoru. Potrdilo za količine za posamezen dom lahko prejmejo po elektronski pošti ali na spletni strani podjetja.

Uspešno poslovanje

V družbi so se za Štajerski val dotaknili tudi poslovanja. Po besedah Terčeta so rezultati spodbudni. Lani je Elektro Celje Energija ustvarila dobra dva milijona evrov dobička, kar je največ v 5-letni samostojni zgodovini podjetja. Letos jim največji izziv sicer predstavlja združitev z Elektrom Gorenjska. (NS, AD)