julij 3, 2015

Evropski parlament središče dogajanja

Za dobrobit 500 miljonov prebivalcev Evropske unije skrbi 751 evropskih poslancev iz 28 držav članic. Evropski parlament je svoj svet, kjer se dogovori oblikujejo in mnenja krešejo tudi na hodnikih. Dogajanje v Bruslju je v minulih dneh preverjala naša novinarka Nina Slak. 

Prostor, kjer 751 evropskih poslancev sprejema odločitve, ki vplivajo na življenje državljanov Evrope.

Parlament v številkah
Evropski parlament ima sedež v Strasbourgu, vendar deluje v treh krajih, poleg Strasbourga še v Bruslju in Luksemburgu. Razlogi za to so zgodovinski, saj evropske institucije že od ustanovitve delujejo v treh mestih. V Strasbourgu, simbolu francosko-nemške sprave, je tudi sedež Sveta Evrope, od leta 1952 pa je v tem mestu tudi večina zasedanj prlamenta. Evropski poslanci niso razporejeni glede na svojo nacionalno pripadnost, temveč glede na pripadnost politični skupini. Danes je v parlamentu osem političnih skupin in skupina "samostojnih" poslancev. Slovenija je po številu poslancev na 24. mestu, zastopa jo osem poslancev: Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Franc Bogovič, Milan Zver, Lojze Peterle, Igor Šoltes, Patricija Šulin in Romana Tomc. Poslanci so dejavni v parlamentarnih odborih in delegacijah, ki pripravljajo plenarna zasedanja Evropskega parlamenta. Posamezne države članice zastopa tudi 28 ministrov, skupne interese Evropske unije pa uveljavlja 28 komisarjev, med njimi je tudi slovenska komisarka Violeta Bulc.

Doma se stvari premikajo prepočasi
Na Štajerskem valu smo na povabilo Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji obiskali Bruselj. Novinarka Nina Slak se je srečala s slovenskimi evropskimi poslanci. Na lastne oči se je prepričala, da se njihovo delo od dela poslancev v domovini zelo razlikuje. Mnogi so izpostavili, da je dinamika dela in sprejemanja odločitev na evropski ravni mnogo hitrejša, doma pa se stvari premikajo prepočasi. Nekateri izmed evropskih poslancev so še poudarili, da pogrešajo več sodelovanja med slovensko in evropsko politiko. Če bi bila povezava boljša, bi marsikatero stvar lahko izpeljali bolje in učinkoviteje.

Ostajajo povezani z lokalnim okoljem
Osem slovenskih evropskih poslancev ostaja povezanih z domačim okoljem. Redno se seznanjajo tudi z regionalno in lokalno problematiko, saj se državljani nanje obračajo s konkretnimi pobudami. Denarja za lokalne in regionalne projekte je v Evropi dovolj, a ga ne znamo počrpati. „Ker nimamo izdelanih projektov in konkretnih načrtov, letno na ta račun izgubimo več milijonov evrov,“ je prepričan Franc Bogovič. Občinam svetuje, da izkoristijo priložnost, ki jo ponuja Evropska unija, da se po pomoč pri pripravi projektov obrnejo tudi nanje in da so projekti, s katerimi bodo kandidirali za evropski denar, konkretni.

Nomadski način življenja
Življenje evropskega poslanca je nomadsko. Od ponedeljka do četrtka živijo v Bruslju, kjer se udeležujejo različnih politčnih sestankov in sodelujejo na odborih. Petek je namenjen tekočemu delu v domovini. Enkrat mesečno v Strasbourgu sodelujejo na plenarnem zasedanju. Najbolj pogrešajo umirjeno družinsko življenje, a vsi poudarjajo, da so se za službo evropskega poslanca odločili sami. Hkrati pa pravijo, da je njihovo življenje priviligirano, ker veliko potujejo, srečujejo nove ljudi in spoznavajo različne kulture. (NS)

 

Galerija slik