maj 8, 2017

Evropsko obarvan teden v Celju

V Celju so zakorakali v Teden Evrope. Do nedelje bo v Knežjem mestu več dogodkov z evropsko tematiko, na njih se boste lahko poučili o Evropski uniji, njenih značilnostih, kulturi in članicah. Ob Tednu Evrope bo še Filmski teden Evrope, kjer bodo na ogled projekcije filmov nekaterih najboljših evropskih produkcij.

V torek bo na Krekovem trgu Evropska unija v malem. Predstavitve držav članici pripravljajo osnovne in srednje šole ter vrtci s Celjskega. (Fotografija je simbolična.)

Evropska vas in kulinarika
Kot že nekaj let zapored bo v Tednu Evrope na Krekovem trgu zaživela Evropska vas. Jutri jo organizira Osnovna šola Frana Roša pod pokroviteljstvom celjske občine. V projektu sodeluje vseh 22 osnovnih šol iz Celja in regije, šest srednjih šol, vrtec Zarja Celje in Celjski mladinski center. Na stojnicah bo skupaj sodelovalo več kot 300 otrok in mladih. Nastopili bodo v plesnih in glasbenih točkah, hkrati pa bodo predstavili številne geografske, zgodovinske, etnografske, kulturne in druge zanimivosti, ki so jih odkrili ob spoznavanju drugih narodov, dežel in držav v Evropi. Na Evropski vasi bo sodelovala tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska, ki deluje v Celjskem mladinskem centru. Na stojnici bo ponujala informacije na temo usposabljanja, prostovoljstva, izobraževanja in zaposlovanja v Evropski uniji. Torek v Celjskem mladinskem centru prinaša tudi kulinarično obarvan večer, kjer bodo obiskovalci lahko preko evropskega vina in sirov spoznavali posamezne države. V petek pripravljajo še brezplačni EU koncert, sobota pa bo posvečena najmlajšim. V parku Celjskega mladinskega centra bodo spoznavali Evropsko unijo in njeno arhitekturo, nato pa iz peska izdelovali evropske stavbe, ki so jih med popotovanjem po Evropi spoznavali.

Na ogled tudi evropski filmi
Teden Evrope prinaša tudi Filmski teden Evrope. Do 22. maja se bodo po Sloveniji zvrstile projekcije filmov sodobne evropske produkcije. V dvanajstih slovenskih mestih jih bo kar 30. Organizacijo celotnega filmskega tedna je letos, ob pomoči ostalih slovenskih informacijskih točk in partnerjev, prevzela Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska. Katere filme si lahko ogledate in kje, preverite TUKAJ. (NS)