junij 28, 2016

Letos portugalski Pranger

Festival Pranger je pesniški festival, ki povezuje pesnike, kritike in prevajalce poezije. Že 13. leto bo festival povezal tudi tri kraje – Ljubljano, Rogaško Slatino in Šmarje pri Jelšah.

Pranger pomaga k razvoju in popularizaciji poezije. (Foto: arhiv Prangerja)

Prevodi pesnitev portugalskih umetnikov
V središču pozornosti festivala Pranger so kritiške razprave. „Poleg tega pa vsako leto izberemo državo gostjo oziroma jezik, v katerega prevajamo pesmi izbranih pesnikov. V letošnjem letu je to Portugalska oziroma portugalščina,“ pravi Ana Petrovčič, predstavnica za odnosov z javnostmi. Za letošnje prevode sta poskrbela prevajalka Barbara Juršič ter pisatelj in profesor Nuno Judice.

Pestro tudi v naših krajih
V Šmarju pri Jelšah bo festival gostoval v Muzeju baroka, prebirali bodo dela pesnikov in njihove portugalske prevode. Prav tako bo festival že tradicionalno tudi v Rogaški Slatini, na Malem prangerju – Eli bodo podelili nagrade najboljšim na pesniškem natečaju za najmlajše. Ob tem v soboto pripravljajo še ustvarjalne delavnice. Kot vsako leto bodo na zaključku festivala v Rogaški Slatini podelili tudi Stritarjevo nagrado za mladega kritika. Prejemnika nagrade po izboru Društva slovenskih pesnikov bodo sicer izbrali že nocoj, na prvi konceptualni razpravi v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Celotni program festivala Pranger si lahko ogledate TUKAJ, prisluhnite pa tudi pogovoru z Ano Petrovčič, pred naš mikrofon jo je povabila Položa Žučko. (PŽ)

Datoteke

Ana Petrovčič o Prangerju