maj 16, 2017

Franc Alojzij Šet proslavil stoti rojstni dan

Hruševčan Franc Alojzij Šet je proslavil 100. rojstni dan. Kljub častitljivim letom je ohranil veliko otroške hudomušnosti in veselja do življenja. Najboljši recept za dolgo življenje je po njegovem, da preprosto ne umreš.

Čestitke ob stoletnici so slavljencu med drugim izrekli direktorica Doma starejših Šentjur Vesna V. Razboršek, župan občine Šentjur Marko Diaci in sin Franc Šet.

Živeti dobro, a zmerno
Najboljši recept za zavidljivo dolgo življenje je po prepričanju dobrovoljnega stoletnika Franca Alojzija Šeta sila preprost: da ne umreš. Kot pomembno vodilo za zdravo življenje izpostavlja zmernost in skromnost. "Treba je živeti dobro, ampak skromno in s pametjo. Zmernost je potrebna pri vsem, tako pri hrani in pijači kot pri ženskah," pravi hudomušen stoletnik in dodaja, da veliko šteje tudi dobra volja. Vse do pozne starosti zaprisežen planinec, je v šentjurskem domu starejših od leta 2009, od poškodbe noge pred okoli letom in pol je priklenjen na posteljo, kljub temu ga življenje navdaja z optimizmom. Za svoja leta še vedno zelo bistroumen gospod si dneve krajša z branjem časopisov, gledanjem televizije, najbolj pa se razveseli obiskov, tako domskih sostanovalcev kot tudi svojih šestih otrok in desetih vnukov. "Brez ljudi so dnevi neskončno dolgi in žalostni, zato me obiskujte, dokler sem živ, ko bom na pokopališču, mi bo za obiske prav malo mar," še pravi Alojzij z željo, da se tudi novinarke Štajerskega vala pri njem še kdaj zglasimo na prijeten klepet. (SP)

Galerija slik