marec 20, 2018

Maribor z najboljšimi turističnimi rezultati

Kot marsikje po Sloveniji, se turistični obisk povečuje tudi v Mariboru in okolici, kjer beležijo najvišje številke gostov in nočitev doslej. Prevladujejo gosti iz tujine, največ jih je v poletnih mesecih. Prihodki pa še vedno ne dosegajo rasti števila gostov.

Maribor z okolico privablja turiste s ponudbo, ki temelji na kulturni dediščini, vinu in kulinariki. (Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje)

Izjemna rast gostov in nočitev
Lani je Maribor obiskalo skoraj 179 tisoč turisitov, kar je 14 odstotkov več kot leto poprej. Za 12 odstotkov pa se je povečal obisk destinacije Maribor - Pohorje, kjer so jih našteli več kot 220.300. Največ jih je prišlo iz Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije in Poljske, najdlje pa so se zadržali gostje iz Italije, Hrvaške in Srbije. V primerjavi s predlanskim letom so zabeležili tudi rast nočitev. V mestu ob Dravi so ji lani našteli skoraj 332 tisoč, to je 8 odstotkov več kot predlani, na območju destinacije Maribor - Pohorje pa 6 odstotkov več. Za približno petino več obiskovalcev je prišlo lani v Hišo Stare trte na mariborskem Lentu.

Prihodki rastejo počasneje
"Turizem je ena najhitreje rastočih gospodarskih dejavnosti. V zadnjem obdobju smo dosegli velike rezultate glede privabljanja tujih turistov. Kljub temu pa imamo še neizkoriščene potenciale, saj prihodki rastejo počasneje od števila turistov. Zato primanjkuje sredstev za obnovo infrastrukture in razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo. To so izzivi, s katerimi se soočamo že letos, ko sodelujemo tudi v številnih mednarodnih in regionalnih projektih," je poudarila Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. V organizaciji in ob podpori Zavoda za turizem Maribor - Pohorje so izpeljali še več kot 300 odmevnih dogodkov in prireditev, ki se navezujejo na kulturno dediščino ter vino in kulinariko. Ponudbo pa predstavljajo na številnih sejmih doma in v tujini.