julij 14, 2017

Grad Podčetrtek na Bolhi, Jelšingrad na Renes nepremičnine

Grad Podčetrtek in šmarski Jelšingrad z okoliškimi zemljišči kljub več poskusom prodaje samevata in propadata. Tokrat sta na spletnih portalih na prodaj vsak za 370 tisoč evrov, zemljišča okoli Jelšingrada za okoli 1,5 milijona evrov. Uspešne prodaje si najbolj želita občini, ki na tem območju vidita odlično priložnost za razvoj turistične dejavnosti.

Jelšingrad in grad Podčetrtek še iščeta novega lastnika.

Golfišče pri Jelšingradu desetkrat na dražbi
V Šmarju pri Jelšah že več let neuspešno prodajajo dvorec Jelšingrad, prav tako 21,4 hektarov okoliških zemljišč. Dvorec, ki je nekoč sodil med najlepše grajske stavbe na Štajerskem, je zdaj naprodaj na Renes nepremičnine. Večinski lastniki gradu, Dimitrij Djokić ter Paul Walter Zečević, Anna-Karin Pelham in Maja Sabljić-Zečević želijo zanj 370 tisoč evrov. Občina Šmarje pri Jelšah, ki ni bila nikoli lastnica gradu, pa si prizadeva za prodajo okoliških zemljišč. Od leta 2014 je objavila že deset javnih dražb, a so bile vse neuspešne. Zemljišča, predvidena za razvoj golf turizma, zdaj oglašuje na Nepremičnine.net. "Zemljišče okoli dvorca Jelšingrad je namenjeno izgradnji golf igrišča, športnim dejavnostim. Gre za edino slovensko območje, kjer je ta trenutek mogoče začeti z izgradnjo igrišča, kar je izjemna prednost. Konfiguracija terena je že pripravljena za 9 lukenj," so zapisali v oglasu. Cena je milijon 550 tisoč evrov. Na občini si želijo uspešne prodaje, saj bo od nje odvisno financiranje drugih projektov v občini.

V Podčetrtku za resnega lastnika
Novega kupca pa že 20 let išče tudi grad Podčetrtek. Tokrat je na prodaj na spletnem portalu Bolha.com. Družina Zečević ga kot 80 odstotni lastnik prodaja za 370 tisoč evrov. Ponudbe pričakujejo do avgusta. Peter Misja, župan občine Podčetrtek, ki je leta 2005 postala lastnica petine gradu, ocenjuje, da je cena previsoka, saj da je grad v zelo slabem stanju. Zanimanje zanj pa je precejšnje. "Vendar gre za sumljive kupce, ki se vedno znova pojavljajo. Postopek prodaje teče zelo počasi, saj so na drugi strani trije lastniki, dediči pokojnega Giorga Žečevića. Od tega dva dediča živita v Londonu, Žečevićeva vdova pa v Srbiji in postopki nikakor ne morejo steči," še pojasnjuje župan. Lani se je za nakup gradu zanimal britanski poslovnež indijskega porekla, ki je nameraval grad obnoviti in ga preurediti v prestižni hotel, a do prodaje ni prišlo. Občina si z iskanjem novega lastnika še naprej prizadeva za čimprejšnjo obnovo grajske stavbe, pa tudi grajske kašče, ki bi jo lahko preuredila za turistično dejavnost. (SP)