november 21, 2016

Helikopterska nujna medicinska pomoč tudi iz Maribora

Prebivalcem vzhodnega dela države je prva pomoč odslej bolj dostopna. Na mariborskem letališču je namreč zaživela nova baza helikopterske nujne medicinske pomoči. Poskusni projekt je polletni, a postal naj bi stalnica.

Nujna helikopterska medicinska pomoč združuje policiste in zdravstvene delavce. (Foto: GPU Slovenije)

Vozil bo policijski helikopter
Doslej je bila helikopterska baza le v Ljubljani, dodatna v Mariboru pa bo povečala dostopnost, hitrost in učinkovitost nudenja nujne medicinske pomoči tudi za ljudi v vzhodnem delu države. Začetek delovanja ekipe so na sobotni slovesnosti med drugim pospremili generalni direktor policije Marjan Fank, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ter državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga. Nujno medicinsko pomoč bodo namreč izvajali s policijskim helikopterjem. Vlada je po podatkih Generalne policijske uprave za polletni poskusni projekt namenila slab milijon evrov in pol. Policija bo denar za letenje zagotavljala iz svojih proračunskih sredstev, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo financiral zdravstvene storitve in pripravljenost zdravstvenih ekip.

Usposobili tudi zdravstvene delavce
Posadka šteje tri osebe – pilota, kopilota in tehnika. „Čas izmene v zimskem obdobju traja med 7.30 in 18.30 uro, poleti pa med 7.30 in 19.30 uro. Tako helikopter kot posadka se bosta lahko po zaključku delovnega časa uporabila tudi za morebitne potrebe interventnih policijskih nalog, predvsem za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb,“ so zapisali v Generalni policijski upravi. Dodajajo še, da so tudi za vse zdravstvene delavce, ki bodo na mariborskem letališču izvajali dejavnost helikopterske nujne zdravstvene pomoči, izvedli usposabljanje za varno delo ter seznanitev s helikopterji in varnostnimi postopki. Še nekaj podrobnostim prisluhnite generalnemu direktorju policije Marjanu Fanku v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Marjan Fank o pomenu nove helikopterske baze