marec 30, 2017

Hitro pripravljeni zdravi obroki. Je to mogoče?

Bi radi za večerjo pripravili nekaj okusnega, a za pripravo nimate več kot pol ure časa? Bi za večerjo zaužili tudi nekaj lahkega in zdravega? Pred poletjem večina išče predvsem zdrave obroke. Simon Sketa je ljubiteljski kuhar in gurman, ki pozna kar nekaj hitrih in zdravih receptov. 

Juha z brokolijem in krompirjem, kakršno priporoča Simon Sketa.

Kaj lahko pripravimo v pol ure?
Zelenjava je naraven vir mineralov in vlaknin, ki pripomorejo k hitrejši in boljši prebavi, vendar se uživanju surove zelenjave po nasvetu Simona Skete v večernih urah raje izognimo, bolje je, da si privoščimo dušeno ali kuhano. Lahko jo kombiniramo s testeninami, rižem, kuskusom in podobnim. "Večerja je lahko sestavljena tudi iz beljakovin, ki jih najdemo v pustem (perutninskem) mesu, pusti skuti ali ribjem mesu," svetuje Sketa, ki ima na družabnih omrežjih vedno več sledilcev. Pa še ena njegova ideja za odlično večerjo - pripravimo lahko tudi različne domače juhe, saj so lahko prebavljive in hkrati tudi polne mineralov. Dva recepta je Simon Sketa zaupal tudi nam. Prisluhnete jima lahko v spodnjih posnetkih ali pa ju podrobneje preberite v nadaljevanju. Pa dober tek!   

RECEPT ZA JUHO Z BROKOLIJEM IN KROMPIRJEM 
Sestavine za 6-8 porcij:
500 g brokolija 
200 g krompirja
1/3 čebule
2 stroka česna
5 dl jušne osnove
5 dl vode
sol in poper
nariban parmezan 

Postopek:
Prepražimo čebulo, nato tik pred koncem praženja dodamo še nasekljan česen, prelijemo z vodo in jušno osnovo ter zavremo. Dodamo na tanko narezan krompir, vse skupaj kuhamo 15 minut do mehkega, nato dodamo brokoli in kuhamo še 5 minut. Odstranimo nekaj cvetov brokolija, vse ostalo zmiksamo s paličnim mešalnikom, po okusu dodamo sol in poper. Serviramo tako, da razporedimo cvetove preostanka brokolija v krožnike in posujemo z naribanim parmezanom.

RECEPT ZA LOSOSA
Sestavine za 2 osebi: 
300 g lososa
20 g soli
2 litra vode
0,5 dl oljčnega olja

Postopek:
Lososa očistimo, odstranimo kosti, po želji tudi kožo. V 2 litra hladne vode vmešamo 20 g soli, lososa postavimo v to vodo za 30 minut, posoda naj bo na hladnem. Po 30 minutah lososa odstranimo iz vode, ga obrišemo, dodamo oljčno olje in vse skupaj vakuumsko zapakiramo za pripravo po sous vide postopku. V sous vide aparatu kuhamo 45 minut pri temperaturi 57 stopinj Celzija (medium). Lososa previdno odstranimo iz vrečke in ga na hitro popečemo na ponvi, da meso karamelizira in da se ustvari skorja Lososa postrežemo z najljubšo prilogo. 

Galerija slik

Datoteke

Recept za lososa

Recept za juho