julij 28, 2016

Hobi dal na Fecebook in navdušil

Slatinčanu Robertu Reichu je uspelo zgodovino svojega kraja, Rogaške Slatine, približati tudi mladim. S pomočjo interneta seveda. Vzpostavil je Facebook skupino Rogaška Slatina nekoč. Odziv je izjemen, klikov je že vsaj 4,5 milijona. Njegov trud je opazila tudi občina, podelila mu je občinsko plaketo.

Robert Reich (levo) je na pogovor z Martinom prinesel tudi nekaj starih razglednic. Večino pa sta si ogledala kar na Facebooku.

Kar je zanimivo, se hitro širi
Na Facebook strani Rogaška Slatina nekoč najdete stare razglednice Rogaške Slatine, fotografije življenja v tem zdraviliškem kraju nekoč, plakate, ki so vabili na raznorazne dogodke. Pa tudi številne primerjave hiš, ulic nekoč in danes. Ko je Robert Reich vzpostavil stran, ni pričakoval, da bo imela čez štiri leta več kot 3.000 zvestih sledilcev ter več kot 4 milijone in pol klikov na objave. „Res je neverjetno, kako se je že kmalu po postavitvi strani iz meseca v mesec širilo število ogledov, odziv je bil vedno večji,“ razlaga Slatinčan. Ljudje so mu začeli pošiljati svoje fotografije, ki so jih našli v domačih družinskih albumih, razglednice Rogaške Slatine je začel dobivati praktično z vsega sveta, bralci so fotografije delili na svojih Facebook straneh, pod njimi so se nabirali komentarji in številne zgodbe.

Mlajši se učijo, starejši se spominjajo
Danes stran Rogaška Slatina nekoč spremljajo vse generacije, od otrok do dedkov in babic. „Tudi tisti, ki niso tako vešči računalnikov, so z nami. Večkrat mi kdo pove, kako ga babica poziva, naj pokaže, če je na strani kaj novega,“ pravi Reich. Podrobneje o njegovi bogati zbirki, o tem, od kod ljubezen do zbiranja starih razglednic in fotografij, o strani Rogaška Slatina nekoč ter o plaketi, ki mu jo je za prispevek k promociji kraja podelila občina, je Slatinčana povprašal Martin Kacbek, ki ga je to jutro gostil v našem studiu. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Pogovor z Robertom Reichom