oktober 17, 2017

Kako znižati holesterol?

Ob Svetovnem dnevu prehrane, 16. oktobru, smo vzeli pod drobnogled posledice prehranskih navad, ki pomembno vplivajo na naše zdravje. Med velikimi izzivi sodobnega človeka je povišan holesterol, ki ga ima kar 70 odstotkov Slovencev. 

Uravnotežena prehrana pomembno vpliva na holesterol.

Živila, ki višajo raven holesterola
Povišan holesterol je ena najpogostejših zdravstvenih težav sodobnega človeka, z njim živi kar 70 odstotkov Slovencev. Kaj storiti, ko je holesterola preveč, smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Magdo Sep iz ZD Šmarje pri Jelšah. »Vzroki za povišane vrednosti holesterola so različni. Najpogostejši prehranski vzrok za povišan holesterol je uživanje prevelikih količin maščob in zlasti neustrezne vrste maščob, predvsem maščob živalskega izvora, ki se nahajajo v mastnih mesnih in mastnih mlečnih izdelkih. Posebej škodljiv vpliv na presnovo holesterola imajo trans nenasičene maščobne kisline, ki nastajajo pri cvrenju ter nekaterih tehnoloških postopkih priprave margarin. Trans maščobe lahko vsebujejo keksi, napolitanke, vafli, krekerji,« razlaga Sepova.

Hrana za znižanje holesterola
Eno pomembnih načel zdrave prehrane je uživanje ustrezne količine in posebej ustrezne vrste maščob, ki ga zlasti velja upoštevati pri že povišanih vrednosti holesterola. »V prehrani naj bo čim manj mastnih mlečnih in mastnih mesnih izdelkov. Tako velja uživanje mastnih klobas, paštet, hrenovk … omejiti na manj kot 300 g tedensko. Pomembno je opustiti uživanje živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline. Zelo zaželeno je uživanje rib, ki vsebujejo presnovno ugodne omega tri maščobne kisline. Priporočljivo je zadostno uživanje stročnic, polnozrnatih žitnih izdelkov, sadja in zelenjave,« razlaga Majda Sep in dodaja, da naštete skupine živil poleg visoke vsebnosti vitaminov, mineralov vsebujejo topne vlaknine, ki imajo ugoden vpliv pri prebavi in presnovi holesterola.

Delavnice zdrave prehrane
Več o osnovnih načelih zdrave prehrane in sestavi jedilnikov lahko izveste v delavnicah Zdrave prehrane, ki jih izvajajo v zdravstveno vzgojnih centrih v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji, tudi v zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah. Delavnice so brezplačne, v Šmarju pri Jelšah bodo predvidoma novembra. O prehrani in holesterolu lahko v pogovoru Magde Sep in Snežane Prebil podrobneje izveste tudi v spodnjem posnetku. (SP)