september 26, 2015

Hvalnica kulturni dediščini

S sinočnjo slovesnostjo v Žički kartuziji so se začeli Dnevi evropske kulturne dediščine, ki pri nas neprekinjeno potekajo že četrt stoletja. Tudi po njihovi zaslugi se je odnos javnosti do kulturne dediščine v minulih letih izboljšal.

Sinočnji obisk ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar je bil priložnost za podrobnejšo seznanitev z želeno nadaljnjo obnovo Žičke kartuzije. ( Foto:Matej Nareks )

Zazvenela Lepota doline
Po celoletnem pestrem prireditvenem utripu v Žički kartuziji, ki letos praznuje 850. obletnico prihoda kartuzijanov, je "tiha lepotica" sinoči gostila še slovesno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine. Večer je zaznamovala uprizoritev glasbeno-poetičnega recitala Lepota doline, ki so ga pripravili dijaki Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče. Do 3. oktobra se bo po vsej državi zvrstilo 400 dogodkov, namenjenih predstavitvi kulturne dediščine in širjenju zavedanja, zakaj je kulturna dediščina pomembna in zakaj jo je potrebno ohranjati. Po besedah direktorja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Jerneja Hudolina so Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) v minulih 25-ih letih prerasli v gibanje, ki je zavedanje krepilo. "Kulturna dediščina opredeljuje narodovo identiteto. Naša dediščina je izjemna v svetovnem merilu. Predstavlja izjemen potencial. Lahko jo predstavimo z izvirnimi, zanimivimi zgodbami, ki jih je svet danes željan. Kulturna dediščina je ena temeljnih infrastruktur turizma," še poudarja Hudolin.

Država kartuziji podelila status, denarja ne
Sinočnje prireditve se je udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Spomnimo, da je država Žički kartuziji v začetku poletja podelila status kulturnega spomenika, ni pa (še) zagotovila sofinanciranja za njeno nadaljnjo obnovo. Ministrstvo za kulturo Žičke kartuzije namreč ni uvrstilo na seznam obnov spomenikov, ki jih bo v naslednjih letih sofinanciralo. Konjiški župan Miran Gorinšek pravi, da razlogov za takšno odločitev ne pozna: "Bili smo prepričani, da smo se uspeli uvrstiti na ta seznam. Takoj smo prosili za pojasnila pristojne na ministrstvu, a v tem trenutku še nimamo potrditve, da se je kaj spremenilo," pravi župan. Zato je bil sinočnji obisk ministrice za kulturo priložnost  za pogovor  tudi o tem. Sicer pa velja poudariti, da se spomeniška stroka še ni poenotila glede nadaljnje obnove kartuzije, še navaja župan Gorinšek, prisluhnete mu lahko v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

ŽUPAN GORINŠEK O OBNOVI KARTUZIJE