februar 10, 2017

Irena Nunčič ostaja v. d. direktorice

Člani sveta javnega zavoda Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah so Ireno Nunčič po dveh mandatih in enem letu vodenja kot vršilka dolžnosti ponovno imenovali za v. d. direktorice za največ pol leta. V tem času bodo poskušali poiskati direktorja s polnimi pooblastili.

V. d. direktorice Irena Nunčič in strokovni vodja zdravstvenega doma Ali Nassib.

Nunčič: "Boleči in nepravični očitki"
Irena Nunčič je prejela devet glasov, neizvoljenega kandidata za direktorja na prejšnjem razpisu Marjana Dikaučiča je podprlo šest čalnov sveta zavoda. Člani sveta Nunčičevi priznavajo dobre poslovne rezultate, tisti, ki so glasovali proti njej, pa so tudi na sinočnji seji izrazili pomisleke glede mobinga, ki naj bi ga izvajala nad zaposlenimi. Nunčičeva pravi, da gre za boleče in nepravične očitke. „Naj se ti zaposleni končno javijo in povejo, proti komu sem grdo ravnala. To so grde obtožbe, ki presegajo vse meje,“ je dejala Nunčičeva in poudarila, da v dosedanjih inšpekcijskih nadzorih, ki so obravnavali nekaj anonimnih prijav, ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. Po sestanku je v sporočilu za javnost zapisala, da je ob vseh rezultatih ponosna na svoje delo in delo celotne ekipe 130 zaposlenih. Ob dobrih finančnih rezultatih je kot največji dosežek v zadnjem letu izpostavila okoli 20 novih zaposlitev.

Nassib: "Pritiskov direktorice ni bilo"
V bran Nunčičevi je stopil strokovni vodja zdravstvenega doma Ali Nassib. V imenu zdravnikov, ki so, kot pravi, temelj zdravstvenega doma, je zavrnil očitke o izvajanju mobinga nad zaposlenimi. „Če so zdravniki zadovoljni, bi morali biti zadovoljni tudi ostali zaposleni. Nobeden od zdravnikov ne doživlja pritiskov, ne od Nunčičeve ne od kogarkoli drugega. Moramo pa se zavedati, da v vsakem javnem zavodu obstaja določeno število nezadovoljnih. In ti bodo nezadovoljni, če bo na vrhu Nunčičeva, Dikaučič ali nekdo tretji,“ je v zagovor direktorici dejal Nassib. Večina zdravnikov je že tudi pred časom svojo podporo direktorici izrazuila v javnem pismu. 

Gobec: "Nobena opcija razen Nunčičeve ne pride v poštev"
Da Nunčičeva dela dobro in strokovno, je prepričan tudi član sveta Srečko Gobec. Opozoril je, da zadnji dve leti 18 ljudi drži v šahu okoli 32 tisoč prebivalcev Obsotelja in Kozjanskega. In to ob dejstvu, da Nunčičevo podpira pet od šestih občin ustanoviteljic. Ob tem je izpostavil neustrezno delo nekaterih članov sveta zavoda, ki naj bi delali škodo zavodu in bi morali za svoje delo po njegovem tudi kazensko odgovarjati. Kot je zaključil, nobena opcija razen Nunčičeve ne pride v poštev.

Pilko: "Direktorja izbira svet in ne župani"
Na besede Srečka Gobca se je ostro odzvala članica sveta Zlatka Pilko, ki nekaterim članom sveta in županom očita nedopustno vmešavanje in pritiske na delo sveta. „Sem predstavnica sedežne občine Šmarje pri Jelšah, katere občinski svet že dvakrat ni dal soglasja Ireni Nunčič za direktorico. Gre za demokratično sprejeto odločitev,“ je dejala Pilkova in poudarila: „Svet zavoda kot najvišji organ upravljanja je tisti, ki določa, kdo bo izbral direktorja in ne župani, župani lahko samo podajo soglasje. Nekateri bi želeli, da bi ta organ postal političen, pa ni.“

Kmalu že peti razpis
Nunčičevi so po burni in dolgotrajni razpravi mandat v. d. direktorice vendarle potrdili. Po neuspelih razpisih z Nunčičevo, Aleksandrom Svetelškom in Marjanom Dikaučičem bo svet šmarskega zdravstvenega doma zdaj razpisal nov, že peti razpis, na katerem bo poskušal poiskati direktorja s polnimi pooblastili. Pričakovati je, da se bodo zaradi zapletov v iskanje primernih kandidatov vključili tudi župani šestih občin ustanoviteljic. Po naših informacijah primernega kandidata, ki bi bil sprejemljiv za vse občine, še niso našli. (SP)